Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ziekenfondsverzekerde bedreigd in zijn keuzevrijheid

Datum nieuwsfeit: 13-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Zorgverzekeraars Nederland
Zoek soortgelijke berichten

Zorgverzekeraars NederlandZeist, 13 juni 2002

Ziekenfondsverzekerde bedreigd in zijn keuzevrijheid

De rechter dwingt ziekenfondsverzekerden te kiezen uit twee kwaden: óf veranderen van huisarts, óf van zorgverzekeraar. Dat is onjuist, onnodig en onacceptabel, concludeert Zorgverzekeraars Nederland in een reactie op een uitspraak van de Utrechtse voorzieningenrechter in het geding dat zes zorgverzekeraars hadden aangespannen tegen vijf huisartsen in IJsselstein.

In het kort geding eisten de zorgverzekeraars een verbod voor de huisartsen om hun patiënten naar een ander ziekenfonds te verwijzen. Dit onder de noemer van een vermindering van de administratieve lasten bij de huisartsen. Verzekerden zijn immers vrij zelfstandig een ziekenfonds te kiezen. De huisarts mag op deze keuzevrijheid geen inbreuk maken.

De ziekenfondsen eisten tevens een verbod voor de huisartsen om een particulier tarief in rekening te brengen. Dit is verboden op grond van de Wet tarieven gezondheidszorg. Dit is in een uitspraak van de president van de Rechtbank Arnhem onlangs nog bevestigd.

Tot grote verrassing van de zorgverzekeraars bepaalt de Utrechtse voorzieningenrechter nu dat het in rekening brengen van een particulier tarief aan ziekenfondsverzekerden, niet onrechtmatig is tegenover het ziekenfonds. Vreemd genoeg vermeldt de uitspraak wel dat deze handelswijze wel onzorgvuldig is ten opzichte van de verzekerde. Zorgverzekeraars Nederland vreest dat dit betekent dat huisartsen die ontevreden zijn over hun honorering de strijd over de rug van de verzekerden zullen gaan voeren.

Voor wat dit laatste betreft prijst Zorgverzekeraars Nederland zich gelukkig dat deze week een akkoord werd bereikt met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Ministerie van VWS om de strijdbijl te begraven op grond waarvan de LHV de huisartsen in Nederland zal oproepen de stakingsacties die voor 1 juli waren voorzien af te gelasten. Zorgverzekeraars Nederland verwacht dan ook dat met het met de LHV bereikte akkoord verzekerden van alle ziekenfondsen door huisartsen geholpen zullen worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie