Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UvA benoemt op Universiteitsdag twee nieuwe honorair hoogleraren

Datum nieuwsfeit: 15-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Universiteit van Amsterdam


UvA benoemt op Universiteitsdag twee nieuwe honorair hoogleraren Samuelson is kritisch volger opmars informatietechnologie, Shiryaev boegbeeld voor de financiële wis
Gepubliceerd op vrijdag 7 juni 2002
De Universiteit van Amsterdam benoemt op haar Universiteitsdag,
zaterdag 15 juni 2002, twee internationaal vooraanstaande wetenschappers tot honorair hoogleraar: de Amerikaanse rechtswetenschapper prof. Pamela Samuelson en de Russische financieel wiskundige prof. Albert Nikolaevitch Shiryaev.

De twee honorair hoogleraren worden op 15 juni verwelkomd tijdens de eerste Universiteitsdag. Het programma begint om 10.00 uur in de Aula van de Universiteit met een terugblik van de rector magnificus, prof. mr. Paul F. van der Heijden, op het academisch jaar 2001-2002. De rector zal in zijn rede onder meer spreken over de succesvolle internationale profilering van de universiteit, de inspanningen die de UvA zich getroost om de bachelor-master-structuur in te voeren, over de huisvestingsplannen en de asbestproblematiek. Ook zal hij aandacht besteden aan het wetenschappelijk onderzoek van de UvA, dat op verschillende terreinen weer goed tot zeer goed heeft gescoord, de fusieplannen met de HvA en het alumnibeleid.

De titel van honorair hoogleraar aan de UvA - in beginsel voor het leven - is voorbehouden aan wetenschappers die als (emeritus) hoogleraar verbonden zijn aan een binnen- of buitenlandse instelling voor wetenschappelijk onderwijs of onderzoek en die zich op wetenschappelijk gebied zeer onderscheiden hebben. De rector magnificus reikt aan Samuelson en Shiryaev de versierselen uit die bij de titel horen, waarna de nieuwe honorair hoogleraren een korte verhandeling zullen houden over hun onderzoeksterrein.

Prof. dr. Pamela Samuelson
Prof. Samuelson, hoogleraar aan de University of California at Berkeley, geldt internationaal als een van de meest vooraanstaande wetenschappers op het terrein van het informatierecht. Zij heeft veel gepubliceerd over auteursrecht en internet en is een prominent voorvechtster van de bescherming van de grondrechten (uitingsvrijheid, privacy) die door de opmars van de informatietechnologie worden bedreigd. Haar onderzoek is multidisciplinair van karakter, wat heeft geleid tot publicaties op zowel rechtswetenschappelijk als rechtseconomisch terrein. Uit voornamelijk eigen financiële middelen heeft zij de Samuelson Law, Technology and Public Policy Clinic opgezet, waarin studenten praktijkervaring opdoen door het voeren van pro deo procedures in principiële kwesties. Het onderzoek van Prof. Samuelson sluit nauw aan bij het onderzoeksprogramma van het Instituut voor Informatierecht van de UvA, waarmee zij goede banden onderhoudt. Zij neemt regelmatig deel aan door het instituut georganiseerde symposia, conferenties en andere onderzoeksactiviteiten.

Prof.dr. Albert N. Shiryaev
Prof. Shiryaev is sinds 1970 hoogleraar Stochastiek (kans- en waarschijnlijkheidsberekening) aan de Universiteit van Moskou. Shiryaev is een van de invloedrijkste en actiefste kansrekenaars ter wereld, met meer dan 180 publicaties en verscheidene standaardwerken op zijn naam. Zo behandelt zijn boek Essentials of Stochastic Finance stochastische aspecten van de financiële wiskunde. Shiryaev heeft een brede belangstelling, onder meer voor mathematische statistiek en financiële wiskunde, en heeft baanbrekend werk verricht in de ontwikkeling van methodes die snel de verandering in de karakteristieken van observatiegegevens vast kunnen stellen (het zogenoemde change point problem). Daarnaast leverde hij belangrijke bijdragen aan de theorie der stochastische processen. Shiryaev is lid van het befaamde Steklov Mathematisch Instituut, Honorary Fellow van de Royal Statistical Society (sinds 1986), corresponderend lid van de Russische academie van Wetenschappen (sinds 1997) en eredoctor aan de Albert-Ludwigs-Universität Freiburg (sinds 2001). De benoeming van professor Shiryaev betekent een versterking van het onderdeel Stochastiek, een van de drie
hoofd-onderzoeksprogrammas van het Korteweg-De Vries Instituut voor Wiskunde van de UvA.

Wat doet een honorair hoogleraar?
Van de honorair hoogleraar wordt verwacht dat hij of zij met enige regelmaat gastcolleges geeft of voordrachten houdt, dan wel een bijdrage aan het onderzoek van de UvA levert. De honorair hoogleraar kan ook als promotor optreden. Die actieve binding met de UvA is ook het belangrijkste onderscheid met het eredoctoraat. In mei 2001 zijn de eerste honorair hoogleraren van de UvA benoemd: Nobelprijswinnaar Natuurkunde prof. dr. Martinus Veltman, de Amerikaanse immunoloog prof. Dr. Barry R. Bloom en de Engelse kinderpsychiater prof. Sir Michael L. Rutter.
Bron: UvA Persvoorlichting
(persvoorlichting@bdu.uva.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie