Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pulspompje speciaal voor druppelirrigatie in ontwikkelingslanden

Datum nieuwsfeit: 19-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 02-040

02-040 19-06-2002
Pulspompje speciaal voor druppelirrigatie in ontwikkelingslanden Water pompen als in een rietstengel

De Werkgroep Ontwikkelingstechnieken (WOT) van de Universiteit Twente heeft samen met het ROC Oost-Nederland een nieuwe waterpomp ontwikkeld met een minimum aan onderdelen. Eenvoud en duurzaamheid zijn de belangrijkste kenmerken, omdat de pomp geschikt moet zijn voor gebruik in ontwikkelingslanden. Om het principe te kunnen demonstreren heeft bedenker Gert Breur nu een heel klein model ontwikkeld voor educatieve doeleinden: hoe werkt het watertransport in een rietstengel?

De nieuwe pulspomp kenmerkt zich door eenvoud, duurzaamheid en grote betrouwbaarheid, aldus de maker. Het pompje is geschikt voor druppelirrigatie en voor transport van voeding voor een `desalination still', een ontziltings-apparaat voor het ontzouten van water. Breur houdt zich al 35 jaar bezig met allerlei zoetwatervraagstukken, en ontwikkelde eerder al de pomp `Breur-ram'. Deze waterram en de nieuwe pulspomp zijn wel wezenlijk anders. Beide maken gebruik van de golfslagenergie, de waterram is ingewikkelder, heeft andere kleppen.

Less is more
De hele pomp bestaat uit vijf standaardonderdelen: een T-stuk, twee stalen kogels, een slangtule en een stelmoer. "Less is more" is dan ook de ontwerpfilosofie van Breur. Hij heeft gekozen voor zo'n kleine pomp omdat hij het principe wil kunnen uitleggen in scholen en laboratoria, binnenshuis en met minimaal waterverbruik. De pomp is hiervoor eenvoudig mee te nemen en heeft een doorsnee van slechts een achtste inch (3,2 mm). Opschalen naar een groter model is geen enkel probleem.

Breur ziet zijn pompje ook als een kunstobject en monument ter herdenking van de watersnoodramp, die 50 jaar geleden plaatsvond. De kracht van water en golfslag (puls) kan destructief zijn, maar ook levensreddend, stelt hij.

De Werkgroep Ontwikkelingstechnieken (WOT) is een vrijwilligersorganisatie, bestaande uit studenten en afgestudeerden van de UT, die zich belangeloos inzet voor sociaal en economisch zwakkere groepen in ontwikkelingslanden. De vrijwilligers beantwoorden adviesvragen over verschillende kleinschalige toepassingen van duurzame energie en watertransport. Voor de ontwikkeling van de puls-pomp hebben zij samengewerkt met studenten en medewerkers van het Regionaal Opleidingscentrum Oost-Nederland. Samen gaan ze de pomp ook publiceren, om zoveel mogelijk mensen te laten profiteren van hun kennis en hebben het principe aangemeld bij het Guinness Book of Records vanwege de eenvoud en minimale afmetingen.

Noot voor de pers
Voor meer informatie: www.wot.utwente.nl
Contactpersoon: Werkgroep Ontwikkelings Technieken, tel. 053-4772854, email (wot@tdg.utwente.nl)

Contactpersoon Universiteit Twente, Bureau Communicatie: ir. W.R. van der Veen, tel (053) 4894244, e-mail (w.r.vanderveen@utwente.nl)

© Universiteit Twente 2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie