Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

15de-eeuws Delfts manuscript brengt 1,5 miljoen euro op

SOTHEBY'S
Press Release

15de-eeuws Delfts manuscript brengt EUR1,5 miljoen op bij Sotheby's

Een prachtig geïllustreerd manuscript, handbeschilderd door een van de beste miniaturisten uit het Nederland van de 15de eeuw, heeft op de veiling van Westerse Manuscripten en Miniaturen bij Sotheby's in Londen £ 941.650 (circa EUR1,5 miljoen) opgebracht.

Het Nederlandstalige manuscript, een Getijdenboek in een vertaling van Geert Grote, omvat een kalender voor gebruik in Utrecht met vermeldingen voor iedere dag. Het is vermoedelijk het fraaiste en belangrijkste Nederlandse Getijdenboek van welke aard dan ook uit de 15de eeuw, toen in Nederland de kunst van boekverluchtiging overging naar schilderkunst op paneel.
Het manuscript werd vervaardigd in Delft, vermoedelijk in het Franciscaner klooster van St. Ursula, daar de kalender in opvallende kleuren de dagen 4 en 21 oktober voor St. Franciscus en voor St. Ursula in een opvallende, rode kleur aangegeven zijn. De illustraties kunnen beschouwd worden als het hoogtepunt van de Delftse school van miniaturisten. Het Getijdenboek heeft niet alleen prachtige gedecoreerde initialen en randen, maar ook de acht magnifieke, paginagrote miniaturen met fraaie weergaven van kostuums en landschappen, en een uitstekend inzicht in perspectief.

Het manuscript werd vervaardigd in opdracht van de vrouw, die op een van de illustraties is afgebeeld knielend naast Christus. Haar naam is helaas niet bekend, mogelijk was zij een lekenzuster. Het Getijdenboek is bekend onder de naam Wodhill Harberton Hours. Michael Wodhull (1740-1816) uit Thetford, Northamptonshire, kocht het boek vermoedelijk rond 1779 op de "Leigh" veiling bij Sotheby's. Later zag Wodhull zich gedwongen een aantal boeken uit zijn verzameling te verkopen. Het boek kwam in het bezit van Henry, tweede burggraaf van Harberton (1749-1829). In 1960 werd het boek weer bij Sotheby's aangeboden door de Nederlander W. Mack uit Blaricum en gekocht door Majoor J.R. Abbey voor het bedrag van £1250.

Koper van het Wodhill Harberton Getijdenboek, is de Engelse kunsthandel Bernard Quaritch Ltd te Londen.

Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff

Press Office / Marketing
Sotheby's Amsterdam
T. +31 20 550 2205 F +31 20 550 2310
E: diana.ridderikhoff@sothebys.com
e Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie