Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vaccinaties meningokokken C in Dalfsen

Datum nieuwsfeit: 20-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Dalfsen
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Dalfsen

11-06-2002

Op 20 juni in De Trefkoele:
Vaccinaties meningokokken C in Dalfsen

Ruim 3200 peuters, kleuters en jongeren in de gemeente Dalfsen hebben een oproep gehad voor de vaccinatie tegen meningokokken C op donderdag 20 juni. De Trefkoele aan de Ruigedoornstraat in Dalfsen is de priklocatie.
Het gaat om kinderen van14 maanden tot en met 5 jaar (1750) en jongeren van 15 tot en met 18 jaar (1450). Na de schoolvakantie krijgen de 6 tot en met 14-jarigen in Dalfsen (circa 3300 kinderen) een oproep voor de prik. Die is onderdeel van de landelijke campagne om alle kinderen tegen meningokokken C te laten vaccineren. De uitvoering in Dalfsen gebeurt door de GGD Regio IJssel-Vecht in overleg met de gemeente. De GGD heeft de keuze gemaakt voor één priklocatie.

De oproep is persoonsgebonden. Dat wil zeggen dat alleen kinderen met een oproepbewijs kunnen worden ingeënt. Er wordt opgeroepen op postcode en op leeftijd. Dit geeft mogelijkheden om met leeftijdsgenoten uit de buurt mee te rijden. De peuters en kleuters zijn ingedeeld op de ochtend en de jongeren in de middag. De oproep op postcode is ook verbonden aan tijd. Ieder kwartier zijn er in Dalfsen 135 kinderen opgeroepen. Bij elke persoonlijke oproepset is een GGD Prikwijzer meegestuurd. Daarin staat waar de priklocatie is te vinden. Ook zijn gegevens opgenomen over het openbaar vervoer zo dicht mogelijk bij De Trefkoele. Er moet rekening worden gehouden met verkeersdrukte rond deze locatie.
De Trefkoele is met de gemeente geselecteerd. Maar het is de keuze van de GGD geweest om zich tot één locatie voor de hele gemeente te beperken. Dat heeft onder andere te maken met de korte voorbereidingstijd, de enorme organisatie en de beschikbaarheid van voldoende personeel.

De GGD vaccineert met Neisvac C. Dit geeft langdurige bescherming tegen meningokokken C en wordt toegediend in de bovenarm. Het is aan te raden om kleding te dragen die makkelijk zit (zoals een T-shirt met korte mouw) of kleding die snel is uit te trekken. Na de prik kunnen de gewone dagelijkse bezigheden weer worden opgepakt. Voor leerplichtige kinderen zijn geen speciale maatregelen nodig. In de praktijk gaat het om een beperkte afwezigheid, vergelijkbaar met een bezoek aan de dokter. De scholen en kinderdagverblijven in de regio IJssel-Vecht hebben informatie gekregen over de prikdatum in Dalfsen. Wel is het melden van de (tijdelijke) afwezigheid aan te raden: zeker als het om een instelling gaat buiten de gemeente Dalfsen en/of het Regiogebied.

Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking en/of bloedvergiftiging kunnen veroorzaken. Er zijn verschillende varianten. De ziekte kan zich op alle leeftijden voordoen, maar komt vooral voor bij kinderen en jongeren. Sinds vorig jaar zijn er vaccins tegen meningokokken C. Die beschermen langdurig tegen dit type, maar niet tegen de andere varianten. Het blijft altijd belangrijk om alert te zijn op de verschijnselen van meningokokken en/of bloedvergiftiging.

Informatie over de vaccinatiecampagne meningokokken C:

Landelijk telefoon 0800 - 300 80 51 website www.vaccinatie.minvws.nl. Regionaal telefoon 038 - 428 16 56 website www.rijv.nl.

GGD Regio IJssel-Vecht Postbus 1453 8001 BL Zwolle Informatie: 038- 428 19 69/ 428 14

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie