Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CNV wijst eindbod werkgevers cao metaal af

Datum nieuwsfeit: 21-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CNV BEDRIJVENBOND

CNV wijst eindbod werkgevers cao metaal af

De onderhandelingen over de nieuwe cao voor de 180.000 werknemers in de metaal- en elektrotechnische industrie zijn in de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 juni afgebroken. Het eindbod dat de metaal werkgevers deden is voor de bond niet te verteren. De werkgevers bieden 5,75 procent structureel in twee jaar met een eenmalige uitkering van 1,25 procent in 2002, waarin geen structurele loonsverhoging wordt gegeven. Als het structurele loonbod van de werkgevers wordt omgerekend naar 22 maanden, bedraagt de loonsverhoging circa 5,27 procent.
CNV Metaal en elektro wil in een cao van 22 maanden een loonsverhoging van 6,5 procent en een eenmalige uitkering van 1,6 procent. Het verschil is 1,2 procent structureel en 0,4 procent eenmalig.

De bond is teleurgesteld in de opstelling van de werkgeversorganisatie FME-CWM. Lange tijd leek er, weliswaar moeizaam, vooruitgang te worden geboekt. In de laatste uren van de onderhandelingen bleken de werkgevers echter ongevoelig voor de argumenten van de bond. De teleurstelling is des te groter, omdat het loonbod uiteindelijk het echte struikelblok bleek en bond en werkgevers elkaar op andere punten leken te naderen.
Andere struikelblokken in de onderhandelingen waren onder meer de afschaffing van de jeugdschalen en de invoering van goede loontabellen voor jongere werknemers. Ook over de uurwaarde bestaat nog verschil van inzicht en kon niet meer dan een studie worden afgesproken. Extra beloning van multi-inzetbaarheid is voor de werkgevers niet nodig. Het resultaat van vijf dagen onderhandelen is dat de metaal- en elektrotechnische industrie door de werkgevers een slechte dienst is bewezen. De bedrijfstak heeft een groot tekort aan personeel en dit eindbod zal de aantrekkelijkheid van de sector zeker niet vergroten. Daarnaast maakt het loonbod dat werknemers in de metaal er in koopkracht op achteruit gaan.

CNV Metaal en elektro zal het eindbod bespreken met kaderleden die besluiten of het negatief wordt voorgelegd aan de leden.

Nadere inlichtingen:
Han Dekker (cao-onderhandelaar CNV Metaal en elektro), tel.: 06 - 53 67 42 59;
Jan Immerzeel (persvoorlichting), tel.: 06 - 22 39 30 12.

21 jun 02 01:46

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie