Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wet arbeid vreemdelingen

Datum nieuwsfeit: 24-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Wet arbeid vreemdelingen

Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse mogen niet zonder meer in Nederland werken. Alleen als zij afkomstig zijn uit landen van de Europese Economische Ruimte (EER)(landen van de Europese Unie, plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) geldt een vrij verkeer van werknemers. Werknemers afkomstig uit ander landen hebben een verblijfsdocument nodig met de aantekening Arbeid is vrij toegestaan. Hebben zij deze aantekening niet in hun verblijfsdocument dan moet de werkgever een tewerkstellingsvergunning voor hen aanvragen.

De Wet arbeid vreemdelingen (WAV) regelt de tewerkstelling van vreemdelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Vreemdelingen hebben alleen toegang tot die arbeidsmarkt als er onvoldoende aanbod is van werknemers uit de zogenaamde EER-landen. (Alleen voor asielzoekers gelden andere regels).

Ander doel van de WAV is het bestrijden van illegale tewerkstelling. Werkgevers die illegaal arbeid laten verrichten dragen meestal geen belasting en sociale premies af. Daardoor besparen ze op hun kosten en ontstaat oneerlijke concurrentie.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is verantwoordelijk voor het beleid over de toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt. De uitvoering van de WAV is gedelegeerd aan de Arbeidsvoorzieningsorganisatie. De Arbeidsinspectie, onderdeel van het ministerie van SZW, houdt toezicht op de naleving van de wet. Dat gebeurt in samenwerking met de Vreemdelingendienst, de Belastingdienst en de uitvoeringsinstellingen sociale verzekeringen.

Wetten waarmee de WAV raakvlakken heeft zijn:


- Vreemdelingenwet; geeft het algemene kader voor de toegang tot Nederland, de WAV toetst of vreemdelingen in Nederland mogen werken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie