Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NMa beboet Texaco en drie Texaco-tankstations voor dwarsbomen

Datum nieuwsfeit: 25-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Mededingingsautoriteit
Zoek soortgelijke berichten

Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-19

Den Haag, 25 juni 2002

NMa beboet Texaco en drie Texaco-tankstations voor dwarsbomen Tango in regio Nijmegen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beboet Texaco en drie Texaco-tankstations voor een gecoördineerde kortingsactie in de regio Nijmegen. De NMa legt een boete op van EUR 1.000.000 aan Texaco Nederland B.V. en boetes tussen de EUR 25.000 en EUR 48.500,-- aan de afzonderlijke Texaco-tankstations. Texaco nam het initiatief tot de actie, waarbij pomphouders van vier Texaco-tankstations waren betrokken, om gezamenlijk de prijs voor benzine, LPG en diesel scherp te verlagen. Aanleiding voor deze actie was de komst van een Tango-tankstation in de directe omgeving. De kosten van de prijsverlaging werden in eerste instantie geheel en later gedeeltelijk gedragen door Texaco Nederland B.V.

De NMa heeft vastgesteld dat in de periode van 15 april 2000 tot 17 juli 2000 de vier Texaco-tankstations dezelfde kortingen hanteerden. Tijdens de eerste week gaven de Texaco-pompen een korting van NLG 0,30 op de adviesprijs voor benzine en diesel, waarmee ze tot NLG 0,15 zaten onder de prijs die Tango rekende. Voorafgaand aan deze actie heeft een coördinerend overleg tussen de betrokken pomphouders plaatsgevonden. Half april werd deze kortingsactie aangekondigd via een gezamenlijke advertentie in het regionale dagblad De Gelderlander. In de periode daarna werden collectief lagere prijskortingen gehanteerd.

Afspraken over kortingen worden gelijkgesteld met prijsafspraken en zijn verboden op grond van de Mededingingswet. Door deze prijsafspraken werd Tango oneerlijke concurrentie aangedaan als gevolg waarvan de toetreding van Tango van korte duur had kunnen zijn. Hierdoor zou de prijsconcurrentie die is ontstaan als gevolg van de komst van Tango weer teniet worden gedaan.

Naast het onderzoek in de Tango-zaak doet de NMa onderzoek naar de benzinemarkt als geheel. In december 2001 heeft de NMa vastgesteld dat het huidige systeem van afspraken tussen oliemaatschappijen en pomphouders de prikkel tot concurrentie wegneemt. Omdat het cumulatieve effect van deze afspraken volgens de NMa op de Nederlandse markt sterk mededingingsbeperkend is, heeft de NMa aangekondigd het effect van deze vrijstelling buiten werking te laten stellen. Dit besluit wordt momenteel voorbereid. Naar verwachting zal de NMa einde van dit jaar, begin volgend jaar een definitief besluit nemen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie