Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ruim drieënhalf miljoen euro voor monumenten in Zuid-Holland

Datum nieuwsfeit: 26-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten

Provincie Zuid-Holland

Persbericht

26-06-2002
Ruim drieënhalf miljoen euro voor monumenten in Zuid-Holland

Het totale budget dat Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) dit jaar verdelen voor restauratie aan monumentale gebouwen bedraagt bijna 3,5 miljoen. Het geld is beschikbaar in het jaar 2007. Ruim 800.000 van het budget wordt besteed aan het opknappen van woonhuizen en boerderijen. De overige 2,6 miljoen wordt verdeeld over de categorieën kerken en overige monumenten. De praktijk leert dat met name voor deze laatste categorie monumenten concrete plannen voor dringende restauraties klaar liggen.

Door de subsidies wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de noodzakelijke restauratie van de Nederlands-Hervormde Kerk in Alblasserdam te realiseren. Deze kerk ontvangt ruim 300.000 voor restauratiewerkzaamheden. Hetzelfde geldt voor de St. Agathakerk in Lisse ( 350.000).

Er is nog te weinig geld om de totale achterstand van restauratiewerkzaamheden (circa 0,6 miljard ) in Nederland weg te werken. Met het door het kabinet ter beschikking gestelde bedrag van 125 miljoen voor restauratiewerkzaamheden in heel Nederland en andere dotaties/donaties kan de achterstand geleidelijk aan ingelopen gaan worden. Het Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma 2002-2007 is deze maand door GS vastgesteld. Het programma bevat een opsomming van de rijksmonumenten in Zuid-Holland die naar het oordeel van Gedeputeerde Staten in aanmerking dienen te komen voor restauratiesubsidie van rijkswege. Per monument is tegelijk de hoogte van de subsidie aangegeven. Het programma met de daarop betrekking hebbende stukken ligt vanaf week 26 in 2002 tijdens kantoor- of openingsuren ter inzage:

* in de bibliotheek van het Provinciehuis, Zuid-Hollandplein 1 in Den Haag;

* in de secretarieën van alle Zuid-Hollandse gemeenten behalve de volgende grote monumentengemeenten: Brielle, Delft, Dordrecht, Goedereede, Gorinchem, Gouda, Den Haag, Leiden, Middelharnis, Rotterdam, Schiedam, Schoonhoven.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie