Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse F-16´s oefenen bij Sardinië

Datum nieuwsfeit: 26-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---


---

Nederlandse F-16´s oefenen bij Sardinië

26-06-2002

Op uitnodiging van een Italiaans marinesquadron staat een detachement van het 323 TACTES Squadron van de Vliegbasis Leeuwarden tot en met aanstaande vrijdag (28 juni) op de NAVO-trainingsbasis Decimomanu op het Italiaanse eiland Sardinië. De Nederlandse F-16´s van dit squadron oefenen samen met Italiaanse Harriers in het voeren van luchtgevechten.

"Doel van de oefening is enerzijds het exporteren van vliegtuiggeluid uit Nederland, anderzijds het oefenen van gevechtstactieken tegen andere types als de F-16, de zogenoemde 'Dissimilar Air Combat Training", zegt detachementscommandant majoor Johan van Soest. Dit 'DACT-en' gebeurt nu tegen AV-8B+ Harriers van de 'Marina Miltare' die normaliter op de basis Grottaglie in Zuid-Italië staan. De Nederlandse F-16's en Italiaanse Harriers fungeren om en om in de 'red' en 'blue' air rol, wat inhoudt dat ze de ene keer de verdedigende rol aannemen, dan weer die van aanvaller. Van Soest: "Deze rol kunnen we per gevecht van ongeveer een uur diverse keren wisselen, zodat een missie trainingswaarde voor beide partijen oplevert." Voordeel van Deci, zoals de basis kortweg wordt genoemd, is het ACMI-debriefing systeem. Daarmee kan zeer nauwgezet het luchtgevecht worden gevolgd en na de missies met de vliegers worden doorgesproken. Voor het leiden van het luchtgevecht dat ook hiermee wordt gedaan, heeft 'Leeuwarden' een gevechtsleider van het Air Operations Control Station van Nieuw Milligen meegenomen. Ook op Leeuwarden heeft deze gevechtsleider eenzelfde systeem ter beschikking om de gevechten van KLu F-16's boven de Noordzee te begeleiden. Het detachement vertrekt aanstaande vrijdag weer met Fokker-60 transporttoestellen van de Vliegbasis Eindhoven terug naar Nederland. (Foto´s: Peter Wiezoreck) Ministerie van Defensiereageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie