Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Denemarken wil snellere implementatie transvetzuurbeperking

Datum nieuwsfeit: 27-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Productschap Margarine
Zoek soortgelijke berichten

Productschap Margarine


Denemarken wil snellere implementatie transvetzuurbeperking

Op 28 mei jl. heeft Denemarken opnieuw een voorstel genotificeerd aan de Europese Commissie voor het verlagen van het transvetzuurgehalte in voedingsmiddelen.

De nieuwe notificatie was nodig omdat Denemarken de einddatum voor implementatie van het voorstel wilde verkorten van 1 maart 2004 naar 1 januari 2004. Behalve de aanpassing van de datum is het nieuwe voorstel identiek aan het oude, wat Denemarken op 15 maart jl. notificeerde en inmiddels heeft ingetrokken.

In de nieuwe notificatie wordt voorgesteld om vanaf januari 2004 een maximumgehalte van 1 procent transvet toe te staan voor alle plantaardige oliën en vetten, inclusief de grondstoffen voor verdere industriële verwerking. Volgens het voorstel mogen oliën en vetten vanaf 1 september 2002 niet meer dan 1 procent transvetzuren bevatten op basis van het totale vetgehalte. Voor oliën en vetten die deel uitmaken van bewerkte voedingsstoffen waarin ook andere ingrediënten dan oliën en vetten zijn verwerkt en die worden bereid in de voedingsmiddelenindustrie, de detailhandel, cateringbedrijven, restaurants, instellingen, bakkerijen e.d., geldt een overgangstermijn. Vanaf 1 september 2002 tot 1 maart 2003 geldt voor deze producten een maximum van 5 procent transvetzuren in het olie-/vetgedeelte, en vanaf 1 maart 2003 tot 1 januari 2004 geldt een maximum van 2,5 procent transvetzuren op het vet/oliedeel.

De Nederlandse overheid had voor het intrekken van het oude voorstel reeds een reactie gestuurd naar de Europese Commissie. Nederland geeft hierbij aan weliswaar het standpunt van Denemarken om het transvetzuurgehalte in levensmiddelen te verlagen, te onderschrijven Zij vindt evenwel de Deense voorstellen op dit terrein niet proportioneel. Nederland merkt verder in algemene zin op dat zij voorstander is van regelgeving op communautair niveau op dit gebied.

Ook vijf andere lidstaten, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Portugal evenals het CIAA en de IMACE hebben de Europese Commissie al eerder laten weten het voorstel af te wijzen.

De lidstaten zullen voor 29 augustus a.s. hun reactie moeten sturen op dit nieuwe voorstel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Oomen, tel 070-3195164, e-mail (oomen@mvo.agro.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie