Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OUNL PROEFSCHRIFT: Waarom zijn er economische fluctuaties?

Datum nieuwsfeit: 27-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND

OUNL PROEFSCHRIFT: Waarom zijn er economische fluctuaties?

Waarom worden vette jaren afgewisseld door arme jaren, en volgen perioden van voorspoed en tegenspoed elkaar op? Deze vragen staan centraal in het proefschrift 'The business cycle: dynamical coupling and chaotic fluctuations' waarop drs. Frank de Langen vandaag, donderdag 27 juni, hoopt te promoveren. De Langen voorspelt in zijn proefschrift dat de afgelopen periode van vooruitgang zal leiden tot een periode van teruggang. De afgelopen jaren kenmerkten zich door een versnelde economische groei waardoor er onevenwichtigheden tussen markten zijn ontstaan. Om die onevenwichtigheden te herstellen en te komen tot de oude, normale proporties is volgens De Langen een periode van teruggang noodzakelijk.

Chaotische dynamiek
Hoofdthema in De Langens proefschrift is het optreden van economische fluctuaties. In het eerste deel van het proefschrift wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste theorieën op het gebied van de conjunctuurcyclus. Een van de problemen bij de economische benadering van fluctuaties, is de modelmatige beschrijving van economische fluctuaties. Een relatief jonge onderzoeksrichting binnen de economische wetenschappen is die van de chaotische dynamiek. In het tweede deel behandelt De langen de chaotische dynamiek en een aantal problemen rond economische chaos (econometrische problemen en overheidsingrijpen) en gaat hij vervolgens in op het optreden van chaotische fluctuaties in modellen vanuit verschillende economische invalshoeken.

Het derde deel van het proefschrift bouwt voort op de economische inzichten uit het eerste deel en de methoden uit deel twee. Op basis van het gedrag binnen de bankensector en op de arbeidsmarkt kunnen op het niveau van de economie verschillende soorten fluctuaties ontstaan.
De belangrijkste conclusie van het proefschrift is dat ook als het gedrag van de verschillende participanten op afzonderlijke markten leidt tot marktevenwicht, de interactie tussen de verschillende markten (chaotische) fluctuaties tot gevolg kan hebben.

Drs. Frank de Langen is universitair docent economie en verbonden aan de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit. De promotie vindt plaats op donderdag 27 juni 2002 om 14.00 uur, Universiteit van Amsterdam.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het Bureau bestuursondersteuning van de Open Universiteit Nederland, telefoon: 045-5762897.

27 jun 02 09:02

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie