Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kuiken van thermometervogel in Artis

Datum nieuwsfeit: 27-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Artis
Zoek soortgelijke berichten

Artis

Amsterdam, 26 juni 2002

Persbericht

Kuiken van thermometervogel in Artis.

Uit het ei komen, wegvliegen en je ouders nooit meer zien...

Op vrijdagochtend 21 juni vloog geheel onverwacht een kuiken van het Arfakboshoen (Aepypodius arfakianus) de verzorger van de Fazanterie in Artis tegemoet! Arfakboshoenders zijn grootpoothoenders, vogels waarvan de jongen meteen na het uitkomen geheel zelfstandig zijn. De ouders kijken na de geboorte van hun jongen niet meer naar hen om: ze kennen geen enkele broedzorg.

Grootpoothoenders (familie: Megapodiidae) leven in het Indo-Australische gebied. Geen van de 22 nog levende soorten kent ouderzorg: de kuikens komen uit het ei met volledig ontwikkelde vleugels en kunnen meteen vliegen. Sterker nog, na het uitkomen zijn ze meteen geheel zelfstandig en zorgen zelf voor hun voedsel.

Grootpoothoenders leggen hun eieren in de grond, daar waar vulkanisme de grond verwarmt tot een natuurlijke broedstoof. Bij andere soorten is het de haan die met zijn grote poten bladeren bij elkaar schraapt tot een soort composthoop. De warmte die vrijkomt bij compostering is hoog genoeg om de eieren uit te broeden. Regelmatig meet de haan met zijn snavel de temperatuur van de grond. Als het te warm is, opent hij de hoop, en als hij vindt dat de temperatuur te laag is, voegt hij juist bladeren toe. Vanwege dit gedrag heten deze grootpoothoenders ook wel thermometervogels.

Het Arfakboshoen uit de bergbossen van Nieuw-Guinea is zo'n thermometervogel. Nog geen jaar geleden kreeg Artis een nieuwe haan. Deze haan, een prachtig exemplaar, begon al snel zijn bladerhoop bij elkaar te schrapen. Blijkbaar slaagde hij in tegenstelling tot zijn voorganger wel om de hen te bevruchten. Ruim zeven weken geleden moet zij haar ei in zijn bladerhoop hebben gelegd. Al die tijd heeft het ei van ongeveer 200 gram (= 4 kippeneieren) daar in de grond gelegen. En ergens in de loop van woensdag 19 juni is het uitgekomen, in de broedhoop. Het kuiken heeft zich in twee dagen tijd een weg naar boven gebaand, naar de frisse lucht.

De Arfakboshoenders zijn nog dagelijks in Artis bezig met hun bladerhoop. Wellicht kruipen er nog meer kuikens uit het ei! Slechts drie andere Europese dierentuinen is het eerder gelukt om deze bijzondere soort te kweken.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie