Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koningin bezoekt Haagse Schilderswijk en Transvaal

Datum nieuwsfeit: 28-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Het Koninklijk Huis
Zoek soortgelijke berichten

Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

28/06/02 Koningin bezoekt Haagse Schilderswijk en Transvaal

Hare Majesteit de Koningin heeft vrijdagmiddag 28 juni 2002, vergezeld door burgemeester Deetman, in het kader van het grote steden- en integratiebeleid een informeel bezoek gebracht aan de Schilderswijk en de wijk Transvaal in Den Haag. Door middel van ontmoetingen met autochtone en allochtone bewoners en ondernemers heeft zij zich op de hoogte kunnen stellen van positieve resultaten van het integratiebeleid.

In de bibliotheek aan het Hobbemaplein sprak de Koningin met een aantal actieve wijkbewoners van zowel autochtone als allochtone herkomst. Vervolgens had zij een ontmoeting met succesvolle deelnemers aan een basiscursus computerkunde voor volwassenen in de Nederlandse taal. De cursussen worden door de bibliotheek georganiseerd onder auspiciën van de Haagse scholengemeenschap Mondriaan College. Ook sprak de Koningin met bezoekers van de bibliotheek en gebruikers van de daar gevestigde openbare internetruimte.

Na het bezoek aan de bibliotheek volgde een rondrit volgens de route van de Tour City Mondial, een wandelroute door de Schilderswijk en Transvaal. Het is een ontdekkingstocht door multicultureel Den Haag met een kleurrijk snoer van buitenlandse winkels, restaurants, culturele instellingen en de Haagse markt. De rondrit werd onderbroken door korte bezoeken aan de Ram Mandir Tempel en de El Islam Moskee. De Hindoe tempel Ram Mandir in de Mijtenstraat is genoemd naar de god Ram die hier speciaal vereerd wordt. De tempel is gevestigd in een voormalig schoolgebouw, waar zich de tempelruimte, de bibliotheek en het leslokaal bevinden. De Koningin had een ontmoeting met enkele bestuursleden. De El Islam Moskee in de Van der Vennestraat is de eerste nieuwbouw moskee in Den Haag. Vanaf de opening in 1997 vervult zij een belangrijke rol binnen de Marokkaanse gemeenschap. Ook hier had de Koningin een ontmoeting met bestuursleden en sprak zij met de imam en met bezoekers.

Tijdens een wandeling over de Paul Krugerlaan werd een tweetal ondernemers bezocht:
de Bazaar, een winkel voor speelgoed en sportartikelen, waarvan de autochtone eigenaar reeds lange tijd in Transvaal is gevestigd en City Silk, een winkel die gespecialiseerd is in Hindoestaanse kleding en mode.

Als laatste onderdeel van het bezoek woonden de Koningin en burgemeester Deetman in buurthuis De Loods in de Beijenstraat een zaalvoetbalwedstrijd bij en was er een ontmoeting met jongeren. Peuters tot en met volwassenen kunnen in De Loods terecht. Er is een peuterspeelzaal en er zijn verschillende activiteiten voor jongeren, autochtoon en allochtoon, op het gebied van sport, drama en creativiteit. Daarnaast varieert het programma van soosactiviteiten tot huiswerkbegeleiding.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie