Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Persberichten regiopolitie Friesland 30-06-2002

Datum nieuwsfeit: 30-06-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Friesland
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Friesland, plaats: Fryslân 30-06-2002
Politieberichten van 29/6 (13.00) t/m 30/6 (13.00)

Fryslân: toezicht TT
Zaterdagmiddag en avond is door het team Fryske diken een algemene verkeerscontrole gehouden op het terugkerend TT-verkeer. Er werden extra snelheidscontroles gehouden op de weg Drachten Emmen en op de Rijksweg A7 onder Luxwoude en op de Afsluitdijk. Dit toezicht was zowel opvallend als onopvallend.
Na staande houding werden de volgende bekeuringen uitgedeeld: wheely (tweemaal), tweemaal voor het laten verbranden van een achterband (deze twee motorrijders zullen binnenkort een oproep in de bus krijgen van het CBR voor een keuring op de rijkwaliteiten en/of psychische gesteldheid), gladde band (eenmaal), inhalen over doorgetrokken streep (driemaal), vijfmaal motorrijders met omgebogen en onleesbare kentekenplaten, eenmaal onvoldoende afstand houden, eenmaal rijden zonder rijbewijs, eenmaal rijden zonder verzekering, viermaal rijden zonder gordel en tweemaal voor het rijden over de vluchtstrook. Bij de snelheidscontroles werden in totaal 10.840 voertuigen gecontroleerd, 1308 reden te snel. De snelste motorrijder reed 177, waar 100 was toegestaan. Op de Afsluitdijk reed een motorrijder 147 terwijl ter plaatse 70 km per uur is toegestaan.

Leeuwarden: inbraken auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Van der Helststraat. Men kwam binnen door een zijraam aan de bestuurderskant in te slaan. Gestolen werden een autoradio en 10 cds. Aangifte is gedaan door een 23-jarige inwoner van Leeuwarden. Ook in de Aggemastate werd, zaterdagochtend, ingebroken in een auto. Ook hier was het zijraam aan de bestuurderskant ingeslagen. Gestolen werden een gsm, het voorfrontje van een radio-cdspeler en een radardetector. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoner van Leeuwarden.

Heerenveen: diefstal uit auto
Zaterdag tussen 10.00 en 11.30 uur werd ingebroken in een auto, tijdens een crematie, aan de Rotstergaastweg. Gestolen werden o.a. een gsm, een rijbewijs en een tas. Men kwam binnen door het achterklapslot te vernielen. Aangifte is gedaan door een 46-jarige inwoner van De Blesse.

A7: ongeval
Zaterdag omstreeks 14.40 reed een 33-jarige inwoner van Heerenveen over de A7 (bij Schettens) vanaf de Afsluitdijk in de richting Bolsward. Tijdens het inhalen raakte de auto met het linkervoorwiel de middenberm. Vervolgens werd scherp naar rechts gestuurd, hierdoor vloog de auto over de rijbaan, door de berm en belandde in de bermsloot. Toen de politie arriveerde lag de bestuurder in het weiland. Via een ladder kon het slachtoffer uit het weiland worden gehaald. Ambulance en brandweer waren eveneens ter plaatse. De man is voor onderzoek naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. De bestuurder was sinds twee weken in het bezit van het rijbewijs.

A31z: ongeval met letsel
Zaterdag omstreeks 16.30 uur reden een 78-jarige automobilist uit Leeuwarden en een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden over de A31 bij Dronrijp, beiden komend uit de richting Harlingen en rijdend in de richting van Leeuwarden. De jonge Leeuwarder besloot in te halen. Terwijl hij al op de linkerrijbaan reed kwam er iets tegen zijn voorruit. Hierdoor schrok de man. Hij remde en raakte in een slip. Hierbij raakte hij de auto van de 78-jarige. De jonge man vloog vervolgens via de rechterrijbaan, de vluchtstrook en de ventweg in de daarnaast gelegen sloot. De auto van de oudere man bleef op de A31 achter. De man is met een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Beide voertuigen zijn afgesleept.

Sneek: vrouw die eerste hulp verleende bestolen, getuigenoproep Zaterdag om 18.15 uur was een 79-jarige inwoonster van Sneek in de Jollenstraat met haar jas achter het zadel blijven haken. De vrouw kwam hierdoor ten val. Ze raakte gewond aan haar gezicht en werd per ambulance overgebracht naar het Antoniusziekenhuis. Een vrouw die haar fiets had weggezet om eerste hulp te verlenen aan het slachtoffer werd bestolen van haar handtas die zij in haar fietstas had achtergelaten. Gestolen werden een agenda, een bankpasje en een geldbedrag. De vrouw zal aangifte doen. Graag komt de politie in contact met eventuele getuigen van de diefstal van de tas. Er zijn drie jongens met scooters gesignaleerd in de omgeving, graag komt de politie met ze in contact via het algemene nummer van de politie Friesland, 0900 8844.

Fochteloo: aanrijding, getuigenoproep
Zaterdag omstreeks 19.15 uur reed een 21-jarige automobiliste uit Marum in haar rode VW Golf over het Noordeinde in de richting van Fochteloo. Volgens haar zeggen komt haar een blauwe Mercedes, waarschijnlijk een type 190, tegemoet. Deze reed midden op de weg en schampte de VW aan de linkervoorzijde. Terwijl de vrouw naar rechts uitwijkt raakt ze een boom om uiteindelijk tegen een andere boom tot stilstand te komen. Het voertuig is volledig vernield en afgesleept. De bestuurster is met nekklachten doorverwezen naar een arts. Het bureau ongevalanalyse van de politie Friesland zal een technisch onderzoek aan het voertuig uitvoeren. Graag komt de politie in contact met eventuele getuigen via het algemene nummer van de politie Friesland, 0900 8844.

Oudehorne: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zaterdag omstreeks 23.20 uur werd een 30-jarige automobilist uit Nieuwehorne gecontroleerd op de Schoterlandseweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blaast hij 650 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Burgum: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zondag omstreeks 00.01 uur werd een 38-jarige automobilist uit Burgum gecontroleerd op de Markt. De man was net uit een parkeerhaven gereden zonder dat hij de politiewagen had gezien, ook reed hij slingerend. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blaast hij 910 ug/l, goed voor een rijverbod van elf uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Berlikum: rijden zonder rijbewijs, gestolen auto opgespoord Zondag om 00.15 uur werd een 26-jarige automobilist uit Harlingen gecontroleerd op de Gernierswei. De man bleek te rijden zonder rijbewijs. Bij navraag bleek de auto te zijn gestolen op 10 juni bij een garagebedrijf in Oosterwolde (zie ook de politieberichten van9/6 (11.00) t/m 10/6 (07.00) uur). Hierop werden de bestuurder en zijn inzittende, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden voor diefstal dan wel heling van de auto.

Weidum: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 01.00 uur werd een 37-jarige automobilist uit Bears gecontroleerd op de Hegedyk. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blaast hij 530 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Indijk: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 03.15 uur werd een 27-jarige automobilist uit de gemeente Wymbritseradiel gecontroleerd in Indijk. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 455 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Wolvega: rijden onder invloed en zonder rijbewijs Zondag omstreeks 01.20 uur kreeg de politie een melding van een ongeval op de Hoofdstraat West. Ter plaatse bleek een voertuig klem te staan op een aantal stenen in de tuin. Aangehouden werd een 35-jarige inwoonster van Wolvega, die na enige tijd bekende dat ze had gereden. Ze bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Daarnaast had ze te veel gedronken. Ze blies 720 ug/l. De auto is afgesleept, aan de stenen is geen schade ontstaan.

Joure: aanhouding na inbraak school
Zondag omstreeks 02.00 deed een medewerker van een bewakingsbedrijf zijn ronde langs een school aan de Harddraversweg. Terwijl hij hier mee bezig was hoorde hij een harde knal en ook ging het alarm af. Een verdachte, een 15-jarige jongen uit Sneek, kon worden aangehouden en worden overgedragen aan de politie. Naar de overige verdachten wordt een onderzoek ingesteld.

Akkrum: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zondag om 02.40 uur kreeg de politie een melding van een aanrijding op de Boarnsterdyk. Ter plaatse werd niemand aangetroffen. Een getuige verklaarde dat er een aanrijding had plaatsgevonden tussen een auto en een fietser. De fietser was meegenomen door de automobilist. Hierop is de politie naar een huisarts gegaan alwaar de automobilist, een 30-jarige inwoner van Akkrum, kon worden aangehouden. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 855 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd. Het slachtoffer, de fietser, is een 24-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij heeft een hoofdwond.

Zurich: gewond na botsing met dranghekken
Zaterdagavond was er dorpsfeest in Zurich. Rond 02.30 uur liep een aantal jeugdigen over de Caspar di Roblesdijk richting Harlingen. Hier kwamen zij dranghekken tegen die eerder die dag waren gebruikt en tegen de avond waren verwijderd en langs de weg waren gezet. Drie jongeren, een 19-jarige inwoner van Zurich, een 16-jarige inwoner van Zurich en een 17-jarige inwoner van Pingjum hebben twee dranghekken overdwars op de rijbaan geplaatst. Ongeveer op datzelfde moment reed een 18-jarige inwoner van Witmarsum op zijn bromfiets, zonder helm, enkele rondjes door het dorp. Bij dit rondscheuren is hij in volle vaart tegen een van de onverlichte dranghekken gereden. Het slachtoffer, de bromfiets en het hek kwamen 15 meter verder tot stilstand. Het slachtoffer is met verwondingen aan handen en hoofd overgebracht naar het Anthoniusziekenhuis. Daar is van hem een bloedproef afgenomen.

Sneek: vervelende toeteraar
Zondag omstreeks 03.15 uur hoorde de politie een toeter afgaan vanaf twee boten, die lagen in de Houkesloot, aan de kant van de Eerste Oosterkwade. Op de vraag om hier mee op te houden werd wat lacherig gereageerd. Toen de politie 40 meter verder was werd opnieuw getoeterd. Hierop ging de politie terug om de toeter in te nemen. De hoorn van een toeter werd hierop op het vasteland gegooid. Met een laatste waarschuwing vertrok de politie. Even later werd weer getoeterd. Hierop wilde politie de toeter in beslag nemen en proces-verbaal opmaken voor het nachtrumoer. Een 33-jarige inwoner van Goutum reageerde agressief. Eerst sloeg hij de deur aan aantal malen dicht, ook verbaal gedroeg hij zich uiterst agressief. De man is uiteindelijk aangehouden voor het nachtrumoer en belediging. Toen de andere aanwezigen (drie mannen en een vrouw) de man uit de auto wilde halen, is de diensthond eventjes dreigend ingezet. Dit was voldoende om de rust te laten wederkeren.

Sneek: twee aanhoudingen na inbraak gemeentehuis Zondag omstreeks 04.45 kreeg de politie en melding van inbraak in het gemeentehuis aan de Markt in Sneek. Het bleek dat twee verdachten, beiden 17 jaar en afkomstig uit Oppenhuizen, de oude deur aan de achterkant van het gebouw hadden geforceerd. Toen de politie arriveerde zag zij de verdachten op het binnenterrein. Zij gooiden dingen weg, dit bleek later een audioset, een cassetterecorder en een schilderij te zijn. Op het binnenterrein werd een verdachte aangehouden, de tweede is, in het inmiddels afgegrendelde gemeentehuis, aangehouden, na inzet van een diensthond, in het struikgewas op het binnenterrein. Beide verdachten zijn overgebracht naar het bureau.

Drachten: aanhouding na belediging
Zondag omstreeks 04.25 werd een 31-jarige inwoner van Drachten aangehouden op de Noordkade omdat hij zich niet alleen vervelend gedroeg, maar zich ook beledigend uitliet richting de politie. Nadat hij driemaal hetzelfde scheldwoord had gebezigd, is de man overgebracht naar het bureau.

Kornwerderzand: botsing en drank
Zondag om 07.30 uur reed een 23-jarige automobilist uit Voorburg over de Rijksweg A7 (zuidzijde). Net voor de brug bij Kornwerderzand maakte hij een stuurbeweging om een aanrijding met een vogel te voorkomen. Hierdoor raakte hij links de vangrail, daarna de vangrail rechts, daarna weer links en daarna weer rechts. Tijdens het stoten raakte de auto in brand. De brandweer uit Makkum en Witmarsum hbben de brand geblust. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 290 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. Hij kreeg een kort-om uitgereikt van 405 euro.

Joure: zware mishandeling, getuigenoproep
Zondag tussen 01.00 en 02.00 uur liep een 30-jarige inwoner van Joure over de Sinnebuorren. Daarna liep hij over het schelpenpad voor het museum langs richting de Vegelinshof, over het bruggetje. Daar zat een man op een bankje. Deze man werd door de Jouster gegroet. De man pakte de Jouster ineens van achteren vast en gooide hem in de vijver. Nadat hij uit de vijver kwam, begon de man het slachtoffer te slaan. Daarna ging de man weg. Het slachtoffer liep verwondingen op aan het hoofd. Het slachtoffer gaf het volgende signalement: circa 22 jaar, kort blond haar, breed postuur, blauwe ogen. Graag komt de politie van Joure in contact met eventuele getuigen op het algemene nummer van de politie Friesland, 0900 8844.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie