Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beiaardier van Voorschoten wint improvisatiewedstrijd

Datum nieuwsfeit: 02-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Voorschoten
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Voorschoten

Persberichten - Beiaardier in de prijzen
Uitgebracht op: dinsdag 2 juli 2002

Onderwerp : Beiaardier van Voorschoten valt in de prijzen!

De vaste beiaardier van Voorschoten, Gijsbert Kok, heeft op zaterdag 22 juni jl. tijdens een internationaal beiaardconcours in Enkhuizen de improvisatiewedstrijd gewonnen,.

De Nederlandse Klokkenspelverenging organiseerde op 22 juni jl. een internationaal beiaardconcours in Enkhuizen. Deze stad was uitgekozen omdat het dit jaar 400 jaar geleden is dat de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) werd opgericht. Het concours bestond uit twee afzonderlijke wedstrijden: een interpretatie en een improvisatiewedstrijd. Bij de improvisatiewedstrijd moesten de deelnemers improviseren op een liedje uit de bloeitijd van de VOC. De jury bestond uit een aantal Nederlandse en Belgische beiaardiers onder voorzitterschap van de beiaardier en musicoloog Peter Bremer uit Vught.

Winnaar van de improvisatiewedstrijd werd Gijsbert Kok, de vaste beiaardier van Voorschoten. Een prestatie waar Voorschoten trots op kan zijn! De prijs bestond uit een geldbedrag en een wisselprijs, de Dr. W. van der Elstklok. In deze klok van 150 kg. staan de namen gegraveerd van alle winnaars van de NKV -improvisatieconcoursen vanaf 1963. Na afloop van een volgend improvisatieconcours wordt de wisselprijs doorgegeven aan de nieuwe winnaar.

Gijsbert Kok studeerde orgel- en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en beiaard aan de Nederlandse beiaardschool in Amersfoort. Hij is een veelgevraagd gastspeler in binnen- en buitenland. Naast zijn werk in Voorschoten is hij beiaardier van Bergen, Weesp en Zoetermeer en organist van de Salvatorkerk in Bodegraven en de Domkerk in De Lier. In juli van dit jaar maakt hij een uitgebreide concerttournee door de Verenigde Staten.

Voor wie Gijsbert Kok wil horen spelen: hij bespeelt wekelijks het carillon in de toren van de Dorpskerk in Voorschoten op zaterdagmiddag van 13.30 - 14.30 uur.


- einde bericht -

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie