Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bve Raad: Regeerakkoord van de gemiste kansen

Datum nieuwsfeit: 03-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Bve Raad

Persbericht

De Bilt, 3 juli 2002

Regeerakkoord negeert het middelbaar beroepsonderwijs

Regeerakkoord van de gemiste kansen

De alom verwachte en toegezegde financiële versterking van het beroepsonderwijs blijft uit in het Regeerakkoord. Het akkoord speelt niet in op de stijgende vraag naar vakmensen vanuit de arbeidsmarkt en op de noodzaak het beroepsonderwijs wezenlijk te versterken en te verbeteren. Dat betekent een breuk met het beleid dat de afgelopen jaren werd ingezet. Hierdoor is het beroepsonderwijs terug bij af.

De Bve Raad, de brancheorganisatie voor alle onderwijsinstellingen in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, is boos over het Regeerakkoord van het aanstaande Kabinet van CDA, LPF en VVD. In het Regeerakkoord is niets te vinden over de ambities om het beroepsonderwijs verder te versterken, terwijl dit door bedrijfsleven en onderwijs bepleit is. De verkiezingsprogramma's van de betrokken partijen leken veelbelovend, maar de verzilvering van goede voornemens in krachtig beleid is onzichtbaar. Ook al zijn de financiële marges smal; het nieuwe Kabinet kan de roep om versterking van het beroepsonderwijs niet negeren.

Met 600.000 deelnemers is het beroepsonderwijs de grootste vervolgopleiding na de middelbare school. Ruim 40% van de Nederlandse beroepsbevolking wordt in het mbo opgeleid. De overheid werkt de loopbaan van deelnemers tegen wanneer het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) geen beleidsprioriteit krijgt. Ook de afstemming tussen het voorbereidend, middelbaar en hoger beroepsonderwijs (vmbo-mbo-hbo) laat te wensen over. Voor de deelnemers zijn doorlopende leerroutes zonder tijdverlies van groot belang. Zonder gerichte overheidssteun lukt dat niet.

Het enige concrete in het Regeerakkoord is de aanzet tot maatschappelijke integratie van oud- en nieuwkomers. Het voorgestelde beleid is evenwel niet adequaat want integratie is meer dan alleen taalonderwijs.

In zijn totaliteit vindt de Bve Raad dit het Regeerakkoord van de gemiste kansen. Het is nu aan de nieuwe minister van OCenW om in de verdere uitwerking van het onderwijsbeleid wel de juiste accenten te leggen.

Noot redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Visée, hoofd Communicatie en Public Affairs, telefoon (030)-22 19 810 of 06-502 72 669; e-mail: (f.visee@bveraad.nl).

Als landelijke brancheorganisatie van alle onderwijsinstellingen in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve), behartigt de Bve Raad de belangen van de aangesloten onderwijsinstellingen. De bve-sector telt ruim 600.000 deelnemers. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse beroepsbevolking is opgeleid in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarmee is het beroepsonderwijs het meest voorkomende opleidingsniveau op de arbeidsmarkt

PB 307-9

locatie: home > persberichten > 07-03-2002

Alle tekst op deze website is vrij voor gebruik. Bronvermelding wordt op prijs gesteld.

Bve Raad
Henrica van Erpweg 2
3732 BG De Bilt Postbus 196
3730 AD De Bilt tel. 030 - 221 9811
fax 030 - 220 2506
e-mail (info@bveraad.nl) © 1999 Copyright Bve Raad Alle rechten voorbehouden
web design ESP Leusden

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie