Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA zeer tevreden over Strategisch Akkoord

Datum nieuwsfeit: 04-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten

CDA

Balkenende: CDA zeer tevreden over Strategisch Akkoord

CDA-fractievoorzitter Jan Peter Balkenende is zeer tevreden over het Strategisch Akkoord dat CDA, VVD en LPF onder leiding van informateur Donner hebben gesloten. Het akkoord voldoet volgens Balkenende aan vijf eerder door hem genoemde uitgangspunten: vergroting van de keuzevrijheid van de burger door ont-bureaucratisering, vernieuwing van het inkomensbeleid door het tegengaan van de armoedeval, het waarborgen van essentiële overheidstaken bijvoorbeeld op het terrein van de veiligheid, het op orde brengen van de overheidsfinanciën door te streven naar een begrotingsoverschot van 1% in 2006 en het wegwerken van de staatsschuld binnen een generatie, en het hanteren van een morele agenda.

Balkenende vindt dat het Akkoord ook voldoet aan het CDA-adagium sociaal, solide en waardevast. Hij benadrukte dat de financieel-economische positie de laatste tijd aanmerkelijk is verslechterd: de inflatie stijgt, de werkloosheid neemt weer toe en de concurrentiepositie van Nederland verslechtert. Als wij nu niet bezuinigen en het financieringstekort en de staatsschuld laten oplopen komen wij in latere jaren in de problemen. Dat is niet sociaal. De CDA-leider benadrukte dat het voorgestelde beleid sociaal is: De voorgestelde WAO-maatregelen combineren zorg voor zieke mensen die echt niet meer kunnen werken en de re-integratie van mensen die dat nog wel gedeeltelijk kunnen. De koopkrachtplaatjes zijn evenwichtig, en er wordt wel degelijk geïnvesteerd in zorg, onderwijs en veiligheid. Bovendien pleiten de partijen voor minder regels en efficiënter werken in bijvoorbeeld de zorg. De opbrengsten van die aanpak kunnen volgens Balkenende weer binnen de zorg besteed worden.

De CDA-leider pleitte voor een duidelijk, daadkrachtig beleid met ruimte voor openheid en dualisme tussen Kamer en regering. Hij noemde het Strategisch Akkoord een bindend dokument, met afspraken die een vertrekpunt vormen voor het nieuwe kabinet. Volgens Balkenende is het Akkoord niet uitputtend, en blijft er voldoende ruimte over voor debatten in de Kamer. Hij noemde als voorbeelden van nog te behandelen onderwerpen de aanpak van het lerarentekort, de aanpak van de wachtlijsten in de zorg en het meten van de prestaties van de politie.

Aan het eind van het debat zullen de fractievoorzitters van CDA, LPF en VVD met informateur Donner de resultaten van het debat bespreken. Het Kamerdebat maakt deel uit van de informatiefase. Nadat het kabinet is gevormd zal het zich zo snel mogelijk met een Regeringsverklaring presenteren aan de Tweede Kamer. De ministers gaan vervolgens de kabinetsplannen uitwerken in beleidsprogrammas die tezamen met de Begroting 2003 op Prinsjesdag zullen worden gepresenteerd.

Het Strategisch Akkoord treft u aan de site van het ministerie van Algemene Zaken: www.minaz.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie