Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Flevoland vraagt aanpassing Subsidiepakketten natuurbeheer

Datum nieuwsfeit: 08-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Flevoland
Zoek soortgelijke berichten

Provincie FlevolandProvincie vraagt om aanpassing Subsidiepakketten natuurbeheer

De provincie Flevoland vraagt in een brief aan het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) om een aanpassing van de subsidieregeling voor natuurbeheer. De huidige regeling houdt namelijk te weinig rekening met de natuurwaarden in Flevoland.

Per 1 januari 2000 is het zogeheten Programma Beheer van kracht. Dit zijn twee regelingen van het Rijk waarmee het beheer van de natuur in Nederland wordt gefinancierd. Een van deze regelingen, de subsidieregeling natuurbeheer 2000, is bedoeld voor de financiering van het beheer van natuurgebieden door particuliere terreinbeheerders. In Flevoland zijn dat vooral stichting Het Flevo-landschap en de vereniging Natuurmonumenten. De subsidieregeling werkt via een systeem van pakketten die aangevraagd kunnen worden.

In zon pakket is verwerkt om wat voor soort landschap het gaat en op welke manier de landschapsbeheerder daarmee om moet gaan. Als de subsidieaanvrager aan de doelen voor natuurbeheer van zon pakket voldoet, verstrekt het ministerie van LNV de bijbehorende beheersvergoeding.

De makers van de subsidieregeling hebben bij het opstellen van de voorwaarden en de bijbehorende subsidiebedragen echter geen goed beeld van de natuur in Flevoland voor ogen gehad. Het landschap in Flevoland wordt onder meer gekenmerkt door de lange en brede groenstroken met bomenrijen langs de wegen en vaarten. Deze groenstroken worden voor een groot deel door een natuurbeheerder onderhouden. In de subsidieregeling natuurbeheer zijn er echter geen pakketten voor het beheer van deze lanen en singels beschikbaar. Gevolg hiervan is dat de natuurbeheerder geen rijkssubsidie krijgt voor het beheer ervan.

Een ander knelpunt is het bosbeheer. De Flevolandse bossen zijn bij de aanleg van de polder vaak ingeplant met snelgroeiende boomsoorten. Een groot deel van deze bomen is aan vervanging toe, ze zijn te oud, ze waaien om of sterven af. De bedragen die natuurbeheerders moeten investeren om de bossen vitaal te houden zijn aanzienlijk, en de subsidies die het rijk beschikbaar heeft voor bosbeheer zijn lang niet toereikend.

De provincie heeft daarom, in overleg met stichting Het
Flevo-landschap en de vereniging Natuurmonumenten besloten om het ministerie van LNV te vragen de subsidieregeling aan te passen en een aantal beheerpakketten toe te voegen die toegespitst zijn op de natuurwaarden van Flevoland.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie