Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meldingsplicht voor handel in appelen van nieuwe oogst

Datum nieuwsfeit: 09-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Productschap Tuinbouw
Zoek soortgelijke berichten

Productschap Tuinbouw

Meldingsplicht voor handel in appelen van nieuwe oogst

Telers en handelaren die appelen van de rassen James grieve, Elstar, Alkmene, Elan, Coxs Orange Pippin en Delcorf van Nederlandse herkomst in de handel brengen, zijn verplicht dit vooraf te melden aan het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB).

Het gaat om appelen van de nieuwe oogst, die in de maanden juli, augustus en september geplukt worden. Het KCB controleert dit fruit op hun rijpheid om te voorkomen dat er onrijpe appelen op de markt komen. Goedgekeurde partijen krijgen een etiket. Deze bevatten een uniek nummer en een dagcode. Alleen gestickerde partijen mogen worden verhandeld. De meldingsplicht wordt opgeheven als het KCB vindt dat de aangevoerde appelen voldoen aan de rijpheidscriteria. Deze datum zal het Productschap Tuinbouw (PT) bekend maken.

Voor de controle van de rijpheid voor de rassen James Grieve, Elstar, Alkmene en Coxs Orange Pippin maakt het KCB gebruik van de Minolta kleurenmeter van het type Chromameter CR-300 I/O. Voor Delcorf en Elan wordt de rijpheid beoordeeld met de jodiumtoets. De eerste verhandelaar in de keten moet melden. In de praktijk zijn dat meestal veilingen of sorteer- en pakstations. Ook telers die niet via geregistreerde pakstations of veilingen leveren moeten het KCB op de hoogte stellen wanneer ze bovengenoemde appelrassen willen verhandelen.

Voor andere appelrassen van Nederlandse herkomst geldt geen meldingsplicht. Deze appelen moeten uiteraard wel voldoen aan alle kwaliteitseisen. De controle-instanties KCB, Algemene Inspectiedienst (AID) en de Plantenziektenkundige Dienst (PD) zullen hierop toezien.

Afspraken over het weren van onrijp fruit zijn genomen door de Commissie Onrijp Fruit van het PT. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het productschap (079-3470610) of het KCB (070-3088000).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie