Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

H.L. van der Wende waarnemend burgemeester gemeente Kesteren

Datum nieuwsfeit: 11-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Kesteren
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Kesteren


Nieuws

H.L. van der Wende: rbc 10 jul 2002
In de afgelopen jaren ben ik driemaal burgemeester geweest in gemeenten die afkoersten op een samenvoeging in verband met herindeling. Het afgelopen half jaar was ik voor het eerst waarnemer vanaf de start in uw heringedeelde gemeente. Beide situaties kenmerkten zich door hectiek, maar met duidelijk verschillende accenten, Kenmerkend voor de startperiode van een nieuwe gemeente is, dat vrijwel niets nog echt zeker is, dat heel veel nog moet worden bedacht en dat voor alle partijen geldt, dat een nieuwe balans moet worden gevonden. Dat gaat op voor de medewerkers, voor de bestuurders en ook voor u als burgers.
De eerste weken struikel je over de verhuisdozen, dossiers zijn spoorloos, de telefoonverbinding valt uit en de computers slaan op tilt. De juiste verhoudingen en een goede balans binnen de ambtelijke organisatie, de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders moeten nog worden gevonden.
Ik heb er in deze korte periode voor gekozen om in dat proces een voorwaardenscheppende en op stabiliteit gerichte rol te spelen. Natuurlijk gaat het in het besturen en het dagelijks werken van de medewerkers om daadkracht, tempo maken en snel resultaten boeken. Maar in zon eerste periode moet er, naar mijn mening, vooral worden ingezet op een afgewogen voorbereiding. Eerst vooral investeren in goede onderlinge verhoudingen: bestuurlijk, ambtelijk en met de inwoners. De wijze waarop dat in de afgelopen maanden is gebeurd, geeft hoop voor de toekomst.

In college en raad groeide een sfeer van onderling vertrouwen en ontspannen relaties. Ik kreeg al snel het gevoel dat ik niet werd gezien als een vluchtige passant, maar dat ik serieus de krans kreeg om mijn rol te vervullen. Dank daarvoor aan de leden van de raad en het college.
In zon korte periode bouw je natuurlijk maar incidenteel contacten op met de inwoners en hun organisaties. Maar als ze er waren, waren ze hartelijk en stimulerend. Ik denk bijvoorbeeld aan de dorpsgesprekken waarmee een begin is gemaakt, maar ook aan de contacten op straat en rondom vergaderingen en bijeenkomsten. Opvallend hoe vaak en steeds vaker, wandelend door het dorp, werd er gezwaaid uit autos en werd de hand opgestoken vanaf de fiets. Dank aan diegenen die mij het gevoel hebben gegeven hier even thuis te zijn geweest.

Ook met de medewerkers is prettig samen gewerkt. Met sommigen waren de contacten gezien de omstandigheden- slechts vluchtig en incidenteel. Met anderen is, in verband met de aard van het werk, wat intensiever samengewerkt. Het is jammer dat er, afgezien van op de zondag, geen hoeden meer worden gedragen; iets wat overigens zeer te betreuren valt. Want ik zou de medewerkers graag letterlijk een veer op de hoed willen steken voor het werk dat zij, ondanks de perikelen van een herindeling, met elkaar steeds weer leveren.

Graag draag ik de gemeente over aan de heer Heidema, uw nieuwe burgemeester. Zijn aanpak is er een van daadkracht, tempo maken en resultaten boeken. Dat geeft een goed gevoel voor de toekomst. Wanneer hij dan ook mijn advies ter harte neemt die luidt: fiets vaak door de dorpen, stap regelmatig af en houd je ogen en oren wijd open, dan zal het goed gaan met de Neder-Betuwe.
Het ga u allen goed!

H.L. van der Wende,
waarnemend burgemeester van Kesteren
van 1 januari tot en met 30 juni 2002.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie