Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kunst in het stadhuis Leiden

Datum nieuwsfeit: 12-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Leiden

Kunst in het stadhuis

Reisimpressies is het thema van de tentoonstelling van Marjan Waanders, die tot 21 augustus in het stadhuis en Stadsbouwhuis is te bezichtigen. In de stadhuisbibliotheek hangt werk van kunstenares Franceline Pompe. In haar tekeningen en schilderijen staat het contact tussen mensen centraal.

Het werk van Waanders in het stadhuis is geïnspireerd door een reis langs de zijderoute in Oezbekistan en Iran. Het bestaat uit een serie dozen die haar ruimtebeleving in Islamitische architectuur uitdrukt. Steeds ontvouwt zich weer een andere ruimte dan je zou verwachten. In de moskee ligt de verrassing in de aaneenschakeling van open en gesloten ruimten, in de dozen is de ruimte juist veel kleiner. Het materiaal dat ze gebruikt is steengoed, engoben, glazuur, transfers, metaalfolie, soms raku gestookt. Maar ook haar reizen naar West Afrika hebben een grote invloed op de kunstenares gehad. In de vitrines van het Stadsbouwhuis is dat goed te zien aan de aardekleuren, de wijze van stoken en de vormen. Ook wordt werk getoond waarin gebruik is gemaakt van drukmallen, gemaakt van plastic kitsch voorwerpen.

Marjan Waanders is keramist en opgeleid in Amsterdam aan de Hogeschool voor de kunsten. Zij is lid van de Voorschotense kunstkring, Arti et Industriae in Den Haag en Ars Aemula Naturae in Leiden. Haar werk is onder meer aangekocht door het CBK Leiden en de Kunstuitleen Hoorn.

Van Mens tot mens

In de bibliotheek van het stadhuis Leiden (boven het Atrium) is een tentoonstelling met schilderijen en tekeningen van Franceline Pompe te zien. In haar werken staat het contact tussen mensen centraal. Eén van de bronnen waaruit de kunstenares put is de bouw van de Berlijnse muur in 1961, waardoor niet alleen een stad maar ook gezinnen plotseling van elkaar werden gescheiden. De tentoonstelling duurt tot en met 21 augustus.

Voor meer informatie over beide tentoonstellingen: Anne Porsisa, Bestuursdienst gemeente Leiden, 5165408.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie