Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NMa maakt rapport op tegen mobiele operators

Datum nieuwsfeit: 16-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Mededingingsautoriteit
Zoek soortgelijke berichten

Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-25

Den Haag, 16 juli 2002

NMa maakt rapport op tegen mobiele operators

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft na onderzoek rapport opgemaakt tegen vijf mobiele operators wegens een mededingingsbeperkende afspraak tussen Vodafone N.V., KPN Mobile N.V., Duchtone N.V., Ben Nederland B.V. en O2 (Netherlands) B.V. Het betreft een afspraak om gezamenlijk en vrijwel gelijktijdig de vergoedingen aan dealers voor het afsluiten van mobiele telefoonabonnementen te verlagen waardoor de consument duurder uit is bij de aanschaf van een mobiele telefoon in combinatie met een abonnement.

Afspraken tussen ondernemers die de concurrentie beperken, zijn op basis van de Mededingingswet verboden. Een van de factoren waarop mobiele operators met elkaar concurreren, is de vergoeding die operators aan dealers verstrekken. Door de afspraak die de operators gezamenlijk hebben gemaakt, is sinds augustus/september 2001 de prijsconcurrentie afgenomen.

Dealers ontvangen zogenaamde aansluitvergoedingen van de operators, wanneer een consument een mobiel telefoonabonnement afsluit. Deze vergoedingen gebruikt de dealer om de mobiele telefoon, die in combinatie met het abonnement wordt verkocht, goedkoper aan de consument aan te bieden.

Het rapport bevat een redelijk vermoeden dat een overtreding is begaan. De betrokkenen worden nu in de gelegenheid gesteld op het rapport te reageren. Daarna stelt de NMa definitief vast of sprake is van een overtreding en, zo ja, of een boete of een andere sanctie moet worden opgelegd.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie