Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kerkinactie steunt strijd tegen doodstraf Verenigde Staten

Datum nieuwsfeit: 19-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

KERKEN IN ACTIE

Kerkinactie steunt strijd tegen doodstraf Verenigde Staten

Kerkinactie steunt oecumenische coalitie in strijd tegen doodstraf Verenigde Staten.

Recent lag de doodstraf in de Verenigde Staten verschillende malen onder vuur. Eerst bepaalde het Hooggerechtshof dat het voltrekken van het doodvonnis bij minder begaafden ongrondwettelijk is. Vervolgens oordeelde het Hooggerechtshof dat de doodstraf alleen door een jury mag worden uitgesproken. Tenslotte heeft een federale rechter in Manhattan geoordeeld dat de doodstraf in strijd is met de grondwet omdat het onschuldige mensen berooft van de kans hun onschuld te bewijzen en een risico ontstaat dat onschuldige mensen worden geëxecuteerd.

De meeste kerken in de Verenigde Staten voeren al jarenlang strijd tegen de doodstraf. De Amerikaanse kerken hebben in de afgelopen jaren vaak een beroep gedaan op de partnerkerken in Europa om te helpen bij campagnes tegen de doodstraf. Kerkinactie zet die steun nu ook om in een financiële bijdrage aan de oecumenische coalitie The Religious Organizing Against the Death Penalty van 4.500 euro per jaar. Deze interreligieuze coalitie, waarvan ook joodse en islamitische organisaties lid zijn, verzet zich zowel op plaatselijk als op nationaal vlak tegen de doodstraf door activiteiten te organiseren en te coördineren in de kerken.

De doodstraf is in de meeste Europese landen verboden. Het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens verbiedt de doodstraf. In Europa groeit het gebied waar geen doodstraf meer wordt voltrokken. In de Verenigde Staten groeit juist het aantal ter dood veroordeelden (3.600 eind 1999, tegenover 700 in 1980). Europa laat steeds duidelijker merken dat het dit beleid van de Verenigde Staten verwerpt. Naast kritiek op de doodstraf zelf is er veel kritiek op de Amerikaanse rechtspleging. Ook minderjarigen kunnen de doodstraf krijgen. Veroordeelden uit zwakke bevolkingslagen worden vaak slecht verdedigd. De nu door Kerkinactie gesteunde coalitie wil zich meer gaan concentreren op de staat Texas. Daar wachten nu 455 mensen op de voltrekking van het doodvonnis.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie