Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grote pinpasfraude opgelost

Datum nieuwsfeit: 24-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
Zoek soortgelijke berichten

Politie Amsterdam-Amstelland

Grote pinpasfraude opgelost
24-07-2002. De regiopolitie Amsterdam-Amstelland heeft een grootschalige fraude met pinpassen opgelost. Vier mannen zijn aangehouden. De groep wordt verdacht van het manipuleren van kaartlezers en het opnemen van geld met vervalste pinpassen.

In mei 2002 startte het politiekorps onder supervisie van de officier van justitie van het parket Amsterdam, in samenwerking met Interpay Nederland en de banken een onderzoek naar de fraude. De politie kreeg een aantal aangiften van spooktransacties. Bij de rechtmatige bezitters van pinpassen werden geldbedragen afgeschreven van opnames die zij nooit hadden gedaan. Uit onderzoek bleek dat een medewerker van een tankstation in het stadsdeel De Pijp er een dubbele kaartlezer op nahield. De pinpassen van betalende klanten werden door de officiële kaartlezer gehaald en vervolgens door een tweede kaartlezer. De pincode werd op slinkse wijze achterhaald. De opgeslagen gegevens werden later overgezet op valse kaarten. Deze medewerker is al op 31 mei gearresteerd.
Het onderzoek wees uit dat de aangehouden verdachte deel uitmaakte van een groep mannen van 21 en 22 jaar oud die zijn aangehouden op 12 juli.

De aangehouden personen worden ervan verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie die het vervalsen van bankpassen als doel had. De frauduleuze pintransacties vonden plaats in het midden van het land en in Duitsland. Het aantal transacties dat op deze wijze is gedaan loopt in de zeventig. Tien gedupeerden deden aangifte. Over de gebruikte methoden en technieken zullen verder geen mededelingen worden gedaan. De verdachten zijn in bewaring gesteld. De Politie adviseert om de pinpas bij transacties niet uit het oog te verliezen.
De pincode is persoonlijk. U hoeft deze code nooit aan iemand te geven. Scherm tijdens het intoetsen de pincode af.
---


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie