Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

College Apeldoorn stelt halvering toeristenbelasting voor

Datum nieuwsfeit: 25-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Apeldoorn
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Apeldoorn

College stelt raad voor om toeristenbelasting niet af te schaffen maar te halveren

De gemeente heeft in 2002 de forensenbelasting ingevoerd. De belastingaanslag is afhankelijk van de waarde van de recreatiewoning. Hoe hoger de waarde, hoe meer belasting de eigenaar moet betalen.

Onlangs is gebleken dat de totale opbrengst van de forensenbelasting achterblijft bij de oorspronkelijke inschatting. Na een inventarisatie blijkt het totaal aantal woningen weliswaar hoger, maar het aantal te belasten woningen in de hogere waardeklasse ligt aanmerkelijk lager ten opzichte van de inschattingen. Hierdoor ontstaat er een tekort van ongeveer 400.000.

Aangezien de te verwachten opbrengst van de forensenbelasting gelijk was aan de opbrengst uit de toeristenbelasting, sprak de gemeenteraad in december 2001 het voornemen uit om de toeristenbelasting met ingang van 2003 af te schaffen. Nu dit niet het geval blijkt te zijn, zal het College van Burgemeester en Wethouders de raad voorstellen om de toeristenbelasting niet af te schaffen, de tarieven ten opzichte van dit jaar trendmatig (met 3,7%) te verhogen, en de belasting gelijktijdig te halveren. Het college stelt tevens voor om de tarieven voor de forensenbelasting per 1 januari 2003 eveneens trendmatig (met 3,7%) aan te passen.

Forensenbelasting wordt geheven op recreatiewoningen van personen die niet in Apeldoorn wonen, maar wel meer dan negentig dagen in het jaar als eigenaar een tweede woning ter beschikking hebben. Reden van invoering van deze belasting was dat steeds meer mensen gebruik maken van hun recreatiewoning voor langdurig verblijf. De recreatieve mogelijkheden voor kort verblijvende recreanten worden daarmee sterk ingeperkt, wat op den duur nadelig kan zijn voor de toeristische functie en recreatieve mopgelijkheden van Apeldoorn. Bovendien profiteren de forensen van gemeentelijke voorzieningen zonder dat de gemeente daarvoor in voldoende mate wordt gecompenseerd.

Als de raad instemt met het voorstel van B en W, zien de tarieven van de toeristenbelasting voor 2003 er als volgt uit:

Soort Tarief 2002 Tarief 2003
Per overnachting 0,53 0,27
Per overnachting in vakantieonderkomens en niet-beroepsmatig verhuurde ruimten 0,66 0,34
Per overnachting in hotels en persions t/m 2 sterren 1,18 0,61
Per overnachting in hotels en pensions met 3 of meer sterren 1,30 0,67

Evenals dit jaar zullen eigenaren van recreatiewoningen volgend jaar worden vrijgesteld van toeristenbelasting, als hen al forensenbelasting in rekening wordt gebracht.

Het voorstel van het college over de aanpassing van de forensen- en toeristenbelasting wordt in november van dit jaar in de gemeenteraad aan de orde gesteld. De recreatie-ondernemers zijn alvast van het voornemen van Burgemeester en Wethouders schriftelijk op de hoogte gebracht, omdat de maatregel gevolgen kan hebben voor hun bedrijfsvoering.

© 1996-2002 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie