Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Molentocht langs 250-jarige molen in Heempark Leiden

Datum nieuwsfeit: 28-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Leiden

Molentocht langs 250-jarige molen in Heempark Leiden

De Rode Kikkermolen in het Heempark bestaat 250 jaar. Om dit te vieren is er een natuurpad uitgezet in de vorm van een 'Puzzeltocht'. De (Molen)tocht gaat uiteraard langs de molen en loopt door het Heempark. Zondag 28 juli om 14.00uur wordt de 'Molentocht' officieel geopend.

De maandelijkse rondleiding staat dan ook in het teken van de jubilerende molen. De molenaar is aanwezig om uitleg te geven en bezoekers kunnen een kijkje nemen in het binnenwerk van de molen.

Deelnemers die de puzzeltocht volbrengen krijgen een attentie. Behalve de puzzelvragen staan er langs de route informatiebordjes met allerlei wetenswaardigheden over het gebruik van en de folklore rond wilde planten die in het park te vinden zijn.

De Molentocht begint bij de ingang van het park. Daar zijn een plattegrond, plankjes en een invulblad beschikbaar. Het natuurpad is geschikt voor jong en oud. De Molentocht is in elk geval tot en met zondag 1 september te lopen.

De Rode Kikkermolen

De Rode Kikkerpoldermolen stamt uit 1752. Oorspronkelijk bemaalde de wipmolen de Kikkerpolder (22 hectare), de plek waar nu de sportvelden liggen. De molen bracht het water van de aanvoersloot in de 70 centimeter hoger gelegen Haarlemmertrekvaart. De molen - in beheer bij de gemeente Leiden - is bedrijfsvaardig, maar kan door alle bomen erom heen nog maar weinig draaien. Een vrijwillig molenaar van de Rijnlandse Molenstichting houdt de molen draaiend.

In de 250 jaar van zijn bestaan is de molen regelmatig gerestaureerd. Ook in de omgeving is er het nodige veranderd. In het huisje in het Heempark hangen foto's van oude schilderijen waar de molen en de omgeving op te zien is.

Het Heempark is gelegen aan de Oegstgeesterweg in Leiden, tegenover de sportvelden van Lugdunum.

Openingstijden : maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur, zondagen t/m september van 14.00 - 17.00 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie