Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Persberichten regiopolitie Friesland 28-07-2002

Datum nieuwsfeit: 28-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Friesland
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Friesland, plaats: Friesland 28-07-2002
Politieberichten 27/7 13.00 t/m 28/7 13.00 uur

Heerenveen: diefstal fiets
Zondagochtend omstreeks 06.30 uur wordt de 40-jarige bewoonster van een woning aan Het Meer wakker van lawaai uit de tuin. Ze loopt naar het raam en ziet een man met de fiets van haar echtgenoot weggaan. Ze wekt haar echtgenoot, een 44-jarige man, die in nachtkleding met de auto op zoek gaat naar de dief en zijn fiets. Op de Veensluis treft hij de dief, pakt de fiets af en brengt deze terug naar huis. Vervolgens gaat hij terug wederom op zoek naar de dief. Inmiddels heeft zijn vrouw de politie al in kennis gesteld. Aan de hand van het signalement wordt de vermoedelijke dader op de Meijerweg door de politie aangetroffen. Het betreft een 21-jarige man uit Gorredijk. De man ontkent eerst, maar even later komt de eigenaar van de fiets ter plaatse. Hij herkent de man. Deze wordt aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Berlikum: inbraak woning
Zondagochtend omstreeks 03.35 uur wordt ingebroken in een woning aan de Krusstrjitte. De bewoonster, een 23-jarige vrouw, wordt wakker en ziet een schim in de deuropening van haar slaapkamer. Ze wekt haar vriend, 33 jaar, die op onderzoek uitgaat. In een tegenoverliggende slaapkamer treft hij een onbekende man aan, die hierop via de trap en de voordeur vertrekt. Er wordt niets vermist. Vermoedelijk is de dader via de niet afgesloten achterdeur de woning binnen gekomen.

Damwoude: diefstal lege kratten
Zaterdagmiddag omstreeks 16.15 uur ziet een getuige dat twee mannen bij een winkel aan de Conradi Veenlandstraat tien lege kratten bier in een auto laden en wegrijden. Aan de hand van het signalement en het kenteken kunnen binnen een uur twee mannen worden aangehouden op verdenking van de diefstal. Ze zijn 27 en 26 jaar en komen beide uit Damwoude. Ze worden in de woning van de 27-jarige aangehouden. De lege kratten zijn dan al ingewisseld en het geld is omgezet in drugs. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten en in verzekering gesteld. Een 28-jarige man uit Leeuwarden deed namens de winkel aangifte van de diefstal.

Drachten: burenprobleem
Zaterdagmiddag is op de Voergang een burenprobleem uitgelopen in een mishandeling, vernieling en bedreiging. Tijdens het voetballen schopt een 20-jarige jongen de bal in de tuin van de buren. De 55-jarige buurman wordt boos, loopt naar de knaap toe en pakt hem vast. Hierdoor loopt de jongen een wondje aan zijn hals op. De 46-jarige vader van de jongen reageert hierop door met enkele anderen naar de buurman te gaan. Daar worden drie ruiten vernield. Ook zouden er bedreigingen geuit zijn. De 55-jarige buurman wordt aangehouden voor mishandeling en wordt overgebracht naar het politiebureau. Ook de vader en zijn zoon moeten naar het bureau. Zowel de buurman als de jongen doen aangifte. De vader en de buurman zijn als verdachte gehoord (vernieling en mishandeling).

Sneek: diefstal uit woning
Zaterdagmiddag omstreeks 14.00 uur was een 78-jarige vrouw in haar woning aan het Kleinzand. In verband met de warmte stond de achterdeur open. Plotseling komt een jongeman, ongeveer 20 jaar, de woning via de achterdeur binnen en vraagt de vrouw om een pleister. Hij heeft een wondje aan zijn vinger. De vrouw loopt even weg en als ze terug komt staat de jongeman niet meer bij de deuropening, maar bij de kast. De jongeman is toen vertrokken. Ongeveer een half uur later ziet de vrouw hetzelfde met deze jongeman bij een buurvrouw gebeuren. Als de jongeman weg is loopt ze naar de buurvrouw voor een gesprek. Als zij even later terug is bij haar woning, kan ze er niet in. De achterdeur, die openstond, is van binnenuit op slot gedraaid. Als zij later met een reservesleutel haar woning in kan ziet ze dat haar portemonnee uit haar thuis is gestolen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Franeker: inbraak woning
Zaterdag tussen 04.30 en 11.00 uur is ingebroken in een woning aan de Prinses Beatrixstraat. Men is binnengekomen via een bovenlicht aan de achterzijde. Mogelijk kon zo het draairaam eronder geopend worden. De woonkamer werd doorzocht. Een 18-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan. Ze mist een portemonnee. Mogelijk is er nog meer weg.

Midlum: mishandeling in het verkeer
Zaterdag omstreeks 19.10 uur rijdt een 49-jarige man uit Midlum met zijn auto op de N31. Een bestelbusje komt zeer dicht achter hem rijden. Kennelijk wil deze harder. De Midlumer rijdt ongeveer 80 km/h, de ter plaatse toegestane snelheid. Hij ziet de twee inzittende druk naar hem gebaren. De Midlumer rijdt vervolgens de afslag Harlingen op. Het busje volgt hem. Omdat de Midlumer de situatie bedreigend vindt, stopt hij halverwege de afslag. Het busje stopt achter hem. Er stappen twee mannen uit die op hem toelopen en hem een aantal klappen geven. Inmiddels wordt door een getuige de politie gebeld, waarna beide mannen weer in hun busje stappen en vertrekken. Ze rijden achter uit de afrit weer op en gaan verder via de N31. De Midlumer doet aangifte. Het busje met beide mannen wordt omstreeks 20.00 uur aangetroffen op de autosnelweg onder Wieringerwerf. De inzittenden, een 34-jarige man uit Hoorn en een 38-jarige man uit Purmerend, worden op verdenking van openlijke geweldpleging aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten en in verzekering gesteld.

Drachten: winkeldiefstal en bedreiging
Zaterdagmiddag omstreeks 16.30 uur ziet de bedrijfsleider van een winkel aan de Zuiderbuurt dat een man de kassa passeert en niet alles afrekent. Hierop vraagt hij de man mee te gaan naar het kantoor. De verdachte voelt daar aanvankelijk niets voor, maar loopt uiteindelijk toch mee in de richting van het kantoor. Dan wordt de verdachte agressief en bedreigt de bedrijfsleider meerdere malen. Als de inmiddels gealarmeerde politie ter plaatse komt wordt de verdachte, een 50-jarige man uit Burgum, aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De bedrijfsleider, een 31-jarige man uit Drachten, doet aangifte.

Leeuwarden: slang ontsnapt?
Zaterdagmiddag omstreeks 15.30 uur zien bewoners van de Roordaburg in de wijk Cammingaburen een slang uit de tuin van de buren kruipen. Nadat een vangpoging mislukt, ze raken de slang kwijt, en bellen ze de politie. Het gaat om een slang van ongeveer 60 cm, overwegend geel met een zwart ruit/raster patroon. Volgens informatie van een slangendeskundige van opvangcentrum Pantera in Olderberkoop gaat het vrijwel zeker niet om een giftige slang. Door de politie in samenwerking met de stadswachten worden de tuinen in de omgeving waar de slang was gesignaleerd afgezocht. De slang wordt niet meer aangetroffen. Ook zijn er tot nu toe geen meldingen meer binnen gekomen. Mocht iemand toch deze slang aantreffen dan wordt geadviseerd het beestje in de gaten te houden, zonodig met een lange stok op zijn plaats te houden en de meldkamer van de politie te waarschuwen. Die zorgt ervoor dat een deskundige ter plaatse komt om de slang op te halen.

Rottum: scootmobiel in sloot
Zaterdagmiddag omstreeks 16.00 uur ging een 89-jarige man uit Heerenveen een ritje maken op zijn electrische scootmobiel. Op de Binnendyk raakt hij volgens zijn zeggen een steen en schiet via de berm in de baggersloot. De scootmobiel komt boven op hem terecht. Het lukt hem op eigen kracht onder de mobiel vandaan te komen en de wal op te kruipen. Ondanks zijn hoge leeftijd komt de man met de schrik vrij.

Drachten: inbraak bedrijf
Tussen zaterdagmiddag en zondagochtend is ingebroken in een bedrijf aan De Giek. Men heeft aan de achterzijde van het kantoor een raam open gewrikt. In het pand werd nog een bureaulade opengebroken. Er wordt een computer vermist. De monitor bleef staan. Een 65-jarige man uit Drachten deed namens het bedrijf aangifte.

Dokkum: diefstal fiets
Tussen vrijdagmiddag en zaterdagochtend is uit de stalling van een hotel aan de Lange Oosterstraat een damesfiets gestolen. Het betreft een opvallende groene damesfiets HERKULES DENVER, zowel velg- als terugtraprem met 7 versnellingen. Vermoedelijk is de fiets door een stapper meegenomen voor tijdelijk vervoer. De fiets was van een 57-jarige vrouw uit Niederkassel (D). Zij was met acht landgenoten op vakantie in Nederland en fietste de elfstedentocht in etappes. Nu kon de laatste etappe naar Leeuwarden niet gefietst worden; een domper op een geslaagde vakantie. Door de politie in Dokkum, begaan met het lot van de aangeefster, is een dienstfiets uitgeleend aan de ongelukkige toeriste zodat ze alsnog de elfstedentocht kon afmaken.

Sneek: kat bedient geluidsinstallatie
Zaterdagavond rond 21.00 uur werd de omgeving van de moskee aan de Havenstraat opgeschrikt door een luid MIAUW afkomstig uit een geluidsinstallatie. Wat bleek. Schijnbaar is een kat tijdens openingsuren van de moskee het gebouw binnengeglipt. Deze moderne kat heeft alle middelen ingezet om te laten weten dat zij opgesloten zat; zij bleek in staat om via de microfoon van de geluidsinstallatie een luide miauw over de binnenstad te laten horen. Haar opzet was geslaagd, zelfs de politie is nu op de hoogte van insluiping. Inmiddels heeft ook de eigenaar van de kat, een inwoner van het centrum van Sneek, zich gemeld. De politie is naarstig op zoek naar een sleutelhouder om het dier uit zijn gevang te bevrijden. Tot die tijd zal af en toe een Miauw over het Sneker centrum klinken.

Rijden onder invloed
Achtereenvolgens datum en tijdstip, controleplaats, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en bijzonderheden:

Zaterdag 17.55 uur, Bocksmeulen Dokkum, 34-jarige man uit Wierum, 385 ug/l, 3 uur rijverbod

Zaterdag 17.40 uur, Provinciale weg N381 Appelscha, 46-jarige bestuurder van bestelauto met veetrailer, 330 ug/l, rijverbod 2 uur

Zaterdag 20.30 uur, Ruiterskwartier Leeuwarden, 41-jarige bromfietsbestuurder uit Leeuwarden, 515 ug/l, rijverbod 5 uur, bestuurder reed zonder helm, had tevens geen bromfietscertificaat of rijbewijs

Zondag 00.20 uur, T.H. Haismastraat Burgum, 22-jarige man uit Hurdegaryp, 315 ug/l, rijverbod 2 uur

Zondag 00.45 uur, Lauwers Drachten, 43-jarige man uit Driehuis NH, 265 ug/l, rijverbod 1 uur

Zondag 00.50 uur, Sophialaan Leeuwarden, 40-jarige bestuurder van bestelauto uit Leeuwarden, 480 ug/l, rijverbod 4 uur

Zondag 02.15 uur, Stationsweg Grou, 34-jarige man uit Grou, 520 ug/l, rijverbod 5 uur

Zondag 04.15 uur, Stephensonviaduct Leeuwarden, 26-jarige snorfietsbestuurster uit Leeuwarden, 630 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd

Zondag 05.25 uur, Tine Talmanstraat Drachten, 20-jarige bromfietsbestuurder uit Drachten, 360 ug/l, rijverbod 3 uur, bestuurder was van tevoren al gewaarschuwd niet te gaan rijden vanwege de drank; hij deed het toch en probeerde zich vervolgens aan de controle te ontrekken; hij kon na achtervolging toch aangehouden worden.

Zondag 06.00 uur, N351 Makkinga, 27-jarige man uit Appelscha, 780 ug/l, rijverbod 9 uur, rijbewijs ingevorderd.

Daarnaast wordt uiteraard tegen al deze bestuurders proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed.

Bureau Communicatie: 058 880 8272

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie