Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ooggetuigeverslag Paulien Joel-Parera uit Ambon

Datum nieuwsfeit: 30-07-2002
Bron: Paulien Joel-Parera
Zoek soortgelijke berichten

Ooggetuigeverslag Paulien Joel-Parera uit Ambon


Situatie Maluku

De situatie op de Molukken op de avond van zaterdag 27 juli 2002, is na de bom aanslag vrijwel rustig. Dit heeft gelukkig niet geescaleerd. Het verkeer (transportatie) van Ambonstad via Galungung naar Passo en omgekeerd verloopt zoals normaal, zonder incidenten. De ontplofte bom bestaat uit batterijen en een timer. De politie is nog steeds bezig met de ondervraging van ooggetuigen.

Van de 51 gewonden zijn er 7 (zeven) zwaar gewond, waaronder 3 (drie) kinderen van 9 maanden t/m 2 jaar. Er zijn tot op heden geen doden gemeld.

Op maandag 29 juli 2002 hebben moslim en christenen studenten van de Fakulteit Politekniek Unpatti een demonstratie gehouden voor het huis van de gouverneur Latuconsina in Mangga Dua. Een 13-tal studenten (moslims en christenen) behoren n.l. ook tot gewonden. Zij eisen dat de daders van de bom aanslag onmiddelijk worden opgepakt. Volgende week maandag komen deze studenten terug om antwoord te krijgen op hun gestelde vragen.

Op de zelfde moment van de bom-aanslag op 27 juli, heeft men tevens een 2-tal bommen gevonden bij Benteng Gudang Arang. Deze zijn gelukkig niet ontploft.

Zoals altijd weer verzocht de Kapolda Sunarko, steun en medewerking van de bevolking om de daders op te pakken, terwijl de bom aanslag bij de jalan A Paays tot op heden nog steeds niet is geklaard.

Wel, heeft er een dag voor de bom-aanslag een incident plaatsgevonden bij de Kantor Pelni, waarbij een christen-jongen een moslim chauffeur in elkaar heeft geslagen. De christen jongen schreeuwde al rennende naar christenterrein, dat hij door de moslim is geslagen. Hij wordt door een aantal christen schauffeur achternagezeten. Dit is dus een provokateur die geprobeerd heeft opnieuw onrusten te wekken tussen moslims en christenen. Ze hebben hem helaas niet te pakken kunnen krijgen.

Op zondag 28 juli 2002 is de situatie op de Molukken m.n. Ambonstad, rustig. Zondag avond heeft men wel een bom gevonden voor de reeds vernielde gouverneurskantoor.

Maandag 29 juli 2002 overdag, is de situatie nog steeds rustig. Al het verkeer, transacties e.d. verloopt zoals normaal. Wel komen er op maandagvond, via de HT (Handy Talkies) bom-meldingen binnen. Er zouden bommen zijn geplaatst bij het Amans Hotel en de NGO-centre. De poltie heeft een sweeping gehouden, maar deze bom-meldingen blijken loos alarm te zijn.

Dinsdag 30 juli 2002, Er is een ongeluk gebeurt bij Galungung, waarbij een truck tegen een busje is gebotst. Er zijn geen gewonden gemeld. Het verkeer verloopt daarna zoals normaal.

De luchthaven is nog steeds gesloten voor buitenlanders. Voor de Molukse Nederlanders bestaat de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor toelating op de Molukken. De dokumenten voor de aanvraag zal ik t.z.t. meescannen. Deze is n.l. nog in concept opgesteld.

Tot zover, meer nieuws volgt.

Paulien Joel-Parera
(joel@ambon.wasantara.net.id)
Charly Parera (pareradekker@home.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie