Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Weerboeien in zee: meer dan vijfhonderd operationaal

Datum nieuwsfeit: 30-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Zoek soortgelijke berichten

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Weerboeien in zee: meer dan vijfhonderd operationaal

(Argo floats/ oceanografisch onderzoek / oceaan en golven verklaard) De meteorologische gemeenschap heeft alle reden voor een bescheiden feestje: sindskort zijn er meer dan 500 weerboeien (Argo floats genaamd) operationeel in zee. Argo floats zijn diep in de oceaan zwevende boeien. Ze zweven tussen de 2000 meter diepte en de oppervlakte van het water. Ze vormen een belangrijk deel van het systeem om uiteindelijk de oceaan zo goed mogelijk te observeren. Volgens KNMI- onderzoeker Gerrit Burgers kunnen op basis daarvan "oceaanweer"- verwachtingen worden gemaakt. Bovendien kunnen vroegtijdig veranderingen in de oceaan worden gemeten die tot klimaatveranderingen leiden.

Naast weerboeien bieden ook satellieten en vliegtuigen veel informatie van het weer boven zee en ook de vele waarnemers aan boord van schepen zijn van groot belang. Waarnemingen van luchtdruk bijvoorbeeld, die de scheepsbemanning doorgeeft, kunnen niet door satellieten worden gedaan. Juist dergelijke gegevens zijn essentieel voor het maken van weersverwachtingen en het volgen van stormen.

Op internet is een speciale site gewijd aan Argo floats.

Zee, oceaan en golven in het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 30 juli 2002

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie