Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bonden besluiten tot acties tegen kaalslag op asielsector

Datum nieuwsfeit: 31-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CNV PUBLIEKE ZAAK

Persbericht CNV PUBLIEKE ZAAK en ABVAKABO FNV 31 juli 2002

Persbericht CNV PUBLIEKE ZAAK en ABVAKABO FNV 31 juli 2002

Bonden besluiten tot acties tegen kaalslag op asielsector

DEN HAAG De vakbonden CNV Publieke Zaak en ABVAKABO FNV hebben vanmiddag besloten actie te voeren tegen de voorgenomen kaalslag van het kabinet Balkenende op de asielsector. CDA, LPF en VVD willen op de begroting 90 procent bezuinigen, wat desastreuze gevolgen heeft voor de werkgelegenheid van circa 11.000 medewerkers. Ook de kwaliteit van de asielsector komt zwaar onder druk te staan. De bonden hebben vandaag het Actiecomité Asielsector (AAS) opgericht met het doel minister mr. H.P.A. Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie (Justitie) onder druk te zetten om de bezuinigingen in de voorgestelde omvang niet door te voeren.

De bonden willen zo spoedig mogelijk opening van zaken van de minister. De bonden vinden dat de begroting moet worden vastgesteld op basis van taken en niet op basis van een begrotingstekort. De formatie moet worden gebaseerd op een realistische toestroom van asielzoekers, waarbij ook een buffer is ingebouwd om schommelingen (onverwachte extra toestroom) te kunnen opvangen.

De minister heeft inmiddels de eis van CNV Publieke Zaak en ABVAKABO FNV ingewilligd om op maandagmiddag 26 augustus over zijn voorgenomen beleid te praten. De bonden willen met name antwoord op de vraag of de minister van mening is dat hij de verantwoordelijkheid wil en kan dragen voor een uitgeklede asielsector die in het belang van de cliënten en de gehele samenleving wel op zijn taak is berekend.

Demonstratie in Den Haag
Om het breed gedragen ongenoegen van de werknemers in de asielsector te onderstrepen hebben CNV Publieke Zaak en ABVAKABO FNV besloten hun leden op korte termijn op te roepen om op de dag van het gesprek met minister Nawijn (26 augustus) bij het ministerie van Justitie in Den Haag tegen de snoeiplannen te demonstreren. De bonden willen dat de minister ter plekke de hete adem in de nek voelt van het ernstig verontruste personeel. De bonden gaan er van uit dat de werkgevers in de sector gezien ook hun belangen - hun medewerkers in de gelegenheid stellen in werktijd te protesteren.

Ook starten de bonden een rode en groene kaartenactie richting de werkgevers. Directies krijgen de groene kaart als zij openlijk stelling nemen tegen het beleid van de regeringscoalitie en de rode kaart als zij geen afstand willen nemen van het voorgenomen beleid.

De bonden sluiten harde acties na Prinsjesdag niet uit. Daarvan is formeel in juridische zin sprake als het overleg tussen de werkgevers van de asieldiensten en instellingen met de bonden uitmondt in een conflict. Actiemodellen worden reeds uitgewerkt.

In de asielsector zijn circa 11.000 werknemers werkzaam bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het ministerie van Justitie (3.500), het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (4.000), de Medische Opvang Asielzoekers (1.500 werknemers), Vluchtelingenwerk Nederland (240 medewerkers), de Stichting Rechtsbijstand Asielzoekers en de NIDOS (voogdijinstelling voor minderjarige asielzoekers).

Informatie:
Dammis de Geus, woordvoerder CNV Publieke Zaak, tel. 070 4 160 616; 06 51 24 40 64
Natascha van tHooft, voorlichter ABVAKABO FNV, tel. 079 3 53 63 50; 06 20 43 23 53.

31 jul 02 14:59

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie