Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UPC stuurt bellers van televisie-kastje naar gemeente-muur

Datum nieuwsfeit: 31-07-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Duiven
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Duiven


Nieuwsberichten

07/31/2002
Van het televisiekastje naar de muur?
Niet de gemeente maar UPC beslist over televisiezenderaanbod. Dit gebeurt mede op advies van een programmaraad.

Als u belt met het call-center van UPC over een wijziging in het televisiezenderaanbod krijgt u te horen dat de wijziging op verzoek van de gemeente is gebeurd. Dus u belt met de gemeente. Daar wordt u terugverwezen naar UPC. Hoe zit dat nu?

UPC
UPC is eigenaar en exploitant van het kabelnet in de gemeente Duiven. Daarmee beslist UPC welke televisiezenders worden doorgegeven. Zij dient hierbij de voorschriften in de Mediawet in acht te nemen.

Advies van de Programmaraad
De Mediawet bepaalt dat een Programmaraad de kabelexploitant adviseert over de samenstelling van het zogeheten wettelijk basispakket. Dit wettelijke basispakket bestaat uit 15 televisie- en 25 radiozenders. De kabelexploitant kan alleen om zwaarwegende redenen van zo'n advies afwijken.

Alle zenders die geen deel uitmaken van het wettelijk basispakket vallen niet onder de adviesbevoegdheid van de Programmaraad. Wel kan de kabelexploitant uit eigen beweging advies over dat resterende pakket vragen. Anders dan bij advisering over het wettelijk basispakket kan de kabelexploitant dat advies van de Programmaraad zonder meer naast zich neerleggen.

Wettelijke basispakket
foto TV met UPC programma overzicht. De Mediawet schrijft wat betreft de samenstelling van het wettelijke basispakket voor, dat in ieder geval de landelijke, regionale en lokale publieke omroepen daar deel van uit moeten maken. Verder moeten ook de Nederlandstalige Belgische tv-zenders en twee Nederlandstalige Belgische radiozenders onderdeel zijn van het wettelijke basispakket.
Met betrekking tot de televisiezenders betekent dit dat Nederland 1, 2 en 3, TV Gelderland, VRT, Canvas/Ketnet en de lokale omroep moeten worden doorgegeven.
Omdat dit al zeven zenders zijn, is de feitelijke adviesbevoegdheid van de Programmaraad over het wettelijke basispakket beperkt tot acht andere zenders.

De Mediawet bepaalt verder ook dat het basispakket 'pluriform' van samenstelling moet zijn, dat wil zeggen: niet alleen muziek- of sportzenders maar "voor elk wat wils". Het is bij het huidige aanbod van zenders een bijna onmogelijke opgave om aan deze wettelijke eis te voldoen. De Programmaraad Gelderland-Zuid probeert desondanks toch een zo goed mogelijke keuze te maken in de wetenschap dat het niet iedereen naar de zin kan worden gemaakt. Zo kiest de Programmaraad bijvoorbeeld een Duitse, en Engelse en een Franse zender, een muziekzender, een jeugdzender enz. Dat de Programmaraad daarmee andere zeer interessante zenders buiten het basispakket houdt, realiseert de raad zich, maar de Mediawet dwingt hem tot deze beperkte keuze.

De Programmaraad Gelderland-Zuid brengt eenmaal per jaar een advies voor het tv-zenderpakket uit. Onlangs heeft de raad geadviseerd naast de 7 eerdergenoemde zenders de volgende zenders op te nemen: NET5, Eurosport, CNN, Discovery, National Geographic Channel, SBS6, BBC2 en TMF. Het advies is voor de kabelexploitant - in onze regio dus UPC - bindend op grond van de wettelijke bepalingen. UPC is verplicht deze zenders door te gegeven behoudens zwaarwegende redenen.

In tegenstelling tot berichten in de media is hiermee duidelijk dat Eurosport in ieder geval niet van de kabel zal verdwijnen. Dat is inmiddels wel het geval met Cartoon Network. Deze zender wil nog uitsluitend digitaal worden doorgegeven. Ontvangst is alleen mogelijk met speciale apparatuur. In de plaats van deze zender wordt RAI Uno doorgegeven. De beslissing hierover ligt bij UPC. Datzelfde geldt voor RTL+. Deze zender zit niet in het geadviseerde pakket. Dit laat UPC echter vrij deze zender toch op de kabel te plaatsen.

De frequentie voor de lokale omroep wordt alleen in gebruik genomen, als er een lokale omroep is. In de gemeente Duiven is dat niet het geval. De Programmaraad heeft UPC de suggestie gedaan een frequentie die niet in gebruik is maar wel een bestemming heeft tijdelijk te benutten voor de doorgifte van een andere zender.

Programmaraad Gelderland-Zuid
Volgens de Mediawet dient de Programmaraad in zijn geheel representatief te zijn voor de belangrijkste in de gemeente(n) voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen.

De gemeente Duiven kent geen eigen Programmaraad. Sinds 1999 is zij vertegenwoordigd in de Programmaraad Gelderland-Zuid. Deze raad is ingesteld door een groot aantal gemeenten, onder meer Arnhem, Beuningen, Buren, Dodewaard, Geldermalsen, Nijmegen, Tiel, Wijchen, Zaltbommel, Westervoort en Duiven.

De leden van de Programmaraad Gelderland-Zuid worden benoemd door de gemeenteraden voor de duur van drie jaren. Eenmalige herbenoeming is mogelijk. Onlangs heeft de gemeenteraad van Duiven besloten de heer F.H.M. Jansen, Schapenweide 266 te Duiven, te herbenoemen tot lid van de Programmaraad Gelderland-Zuid.

Het secretariaat van de Programmaraad Gelderland-Zuid is te bereiken op het volgende adres: Broekkant 86, 6581 AH Malden.

Informatie
Hopelijk bent u hiermee voldoende geïnformeerd over wie het televisiezenderaanbod in de gemeente Duiven bepaalt. Belt u met UPC en u wordt verwezen naar de gemeente dan weet u nu dat dit niet juist is. U moet wel degelijk bij UPC zijn.

Meer informatie kunt u verkrijgen bij de heer J.H.M. Kniest van de afdeling Welzijn, Onderwijs en Burgerzaken, tel. 0316 - 279483.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie