Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht A'dam Amstelland 01-08-2002

Datum nieuwsfeit: 01-08-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
Zoek soortgelijke berichten

Politie Amsterdam-Amstelland

Geldloper in de knel

1-8-2002. Gisteren raakte een 21-jarige geldloper gewond aan het hoofd toen hij knel kwam te zitten tussen de kluisdeur van de geldwagen. Hij werd met verwondingen aan het hoofd naar een ziekenhuis vervoerd, maar mocht na behandeling naar huis. De onfortuinlijke gelddrager verwijderde een omgevallen geldcassette die de schuifdeur blokkeerde. Hij had echter de druk van de schuifdeur onderschat. De deur klapte dicht en de man kwam met het hoofd klem te zitten. Zijn collega heeft vervolgens snel de deur ontgrendeld waardoor de man uit zijn benarde positie kon worden bevrijd.


---

Brandweer grijpt straatrover

1-8-2002. Woensdagmiddag werd een 32-jarige straatrover gearresteerd door de leden van een passerende brandweerauto. Rond drie uur kwamen de brandweerlieden langs het Buikslotermeerplein en zagen daar een hele horde mensen achter een man aan rennen. Al snel kregen ze in de gaten dat het hier een straatrover betrof. De spuitgasten besloten dat een beetje extra training geen kwaad kon en zetten de achtervolging in. Toen de politie ter plaatse kwam, was de verdachte al overmeesterd en aangehouden. Hij werd aan hen overgedragen en de buitgemaakte portemonnee kon direct aan het slachtoffer worden teruggegeven.


---

Tassendieven

1-8-2002. Gisteren hield een vrouw op het Mosveld een 17-jarige dievegge aan die even daarvoor haar portemonnee had gestolen. Het slachtoffer merkte dat zij door twee vrouwen werd bestolen en kwam in actie. Eén verdachte wist zij te overmeesteren en aan de politie over te dragen, de ander wist te ontkomen.


1-8-2002. Gisteravond hield een politieman in zijn vrije tijd een tassendief aan. Hij hoorde een vrouw aan een voorbijganger vragen of deze een man met een zwarte tas voorbij had zien komen. Toen de diender vroeg wat er aan de hand was, zei de vrouw dat zij zojuist in de Reguliersbreestraat was beroofd van haar tas. Zij gaf de politieman een uitstekend signalement en gaf de vluchtrichting aan. Een klein onderzoekje leverde al snel de verdachte op. De man werd op de Kalverstraat gesignaleerd en aangehouden.


---

Wegpiraat aangehouden

1-8-2002. Surveillerend politiepersoneel heeft woensdagmiddag in de Rijnstraat een 31-jarige man aangehouden zonder rijbewijs. Deze man ging zich in het verleden regelmatig te buiten aan uiterst gevaarlijk rijgedrag, soms zelfs in gestolen auto's. Pogingen tot aanhouding leidden bij deze man vaak tot agressie waarop hij er regelmatig van door ging of zelfs op agenten inreed. Eind juni werd hij na aanhouding voorgeleid en in bewaring gesteld. Daarna viel hij toch weer terug in zijn oude gedrag: vorige week sleurde hij tijdens een aanhouding een agent een paar meter mee en wist te ontkomen. Gisteren zagen politiemensen de man zijn auto in de Rijnstraat parkeren en kon hij door snel ingrijpen worden aangehouden. Hij probeerde er weer vandoor te gaan, maar werd overmeesterd.

Vuurwapen

1-8-2002. Woensdagavond hield de politie op de Zeeburgerdijk een 39-jarige man aan. De verdachte had in een moskee een aantal mensen met een vuurwapen bedreigd. Op de plaats waar de man in de moskee had gezeten troffen de dienders een geladen vuurwapen aan.


---

Hoofdagente buiten functie

1-8-2002. Woensdag heeft waarnemend korpschef, commissaris J. C. van Riessen, een 34-jarige hoofdagente buiten functie gesteld. Betrokkene was werkzaam bijhet binnenstadsdistrict. Ze wordt verdacht van het verstrekken van politie-informatie aan derden (schending van de geheimhoudingsplicht).


---

Misdaadcijfers fors omlaag

1-8-2002. De criminaliteitscijfers in de regio Amsterdam-Amstelland laten de eerste helft van 2002 een behoorlijke daling zien vergeleken met dezelfde periode in 2001 (januari t/m juni). Volgens waarnemend korpschef, commissaris J.C. van Riessen, is dit met name te danken aan het beleid dat er op is gericht het voor de veelplegers een stuk onaangenamer te maken. Worden ze gepakt, dan krijgt niet alleen het misdrijf dat ze pleegden de nodige aandacht, maar wordt ook de criminele historie van betrokkenen naar Justitie gezonden. Met het constant in kaart brengen van hotspots waar criminelen toeslaan en het daarop inzetten van politiepersoneel, wordt de pakkans verhoogd en lopen burgers minder risico. Met name de aankoop en inzet van meer politiemotoren lijkt een belangrijke pijler te zijn. De politieagent op de motor is flexibel inzetbaar, kan zich veel laten zien en is ook uiterst succesvol bij de achtervolging en aanhouding van straatcriminelen. Daarnaast zijn voor de opsporing en afwikkeling van overvalcriminaliteit en straatroven aan alle 9 politiedistricten roofteams operationeel.

Overzicht halfjaarcijfers
Straatroof in 2001: 2.303, in 2002: 1.704, daling: 26% Overvallen in 2001: 248, in 2002: 201, daling: 19% Autodiefstal in 2001: 2.133, in 2002: 1.788, daling: 16% Autokraak in 2001: 13.167, in 2002: 10.857, daling: 18% Woninginbraak in 2001: 991, in 2002: 942, daling: 5% Zakkenrollerij in 2001: 7.745, in 2002: 7.099, daling: 8%

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie