Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wet Gelijke Behandeling in 2003 van kracht

Datum nieuwsfeit: 01-08-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Wet Gelijke Behandeling in 2003 van kracht

Discrimineren van bevolkingsgroepen mag niet. Dat staat in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB). Voor mensen met een handicap of chronische ziekte is er nu een soortgelijke wet op komst: de WGBH/CZ. De wet, die nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd, werd voorbereid door de directie Gehandicaptenbeleid van het ministerie van VWS. De wet heeft betrekking op beroepsonderwijs, arbeid en openbaar vervoer.

Helaas komt u voor deze functie niet in aanmerking, aangezien het met uw visuele handicap niet mogelijk is beeldschermwerk te doen. Wij kunnen u niet toelaten tot de opleiding, omdat aanwezigheid bij de colleges een verplichting is. Je zal het maar te horen krijgen. Maar als organisaties en scholen niet in willen zien dat er zoiets als een braillelezer en elektronisch leren bestaat, kun je binnenkort met de WGBH/CZ in de hand direct naar de rechter stappen om je gelijk te halen. Die stok achter de deur is de kracht van de nieuwe wet.

Slim of bekwaam
De WGBH/CZ moet discriminatie op grond van een handicap of chronische ziekte bestrijden, legt beleidsmedewerker Wouter den Ouden uit. Mensen met een handicap die slim of bekwaam genoeg zijn voor een functie of opleiding, moeten op een gelijkwaardige manier toegelaten worden, zegt collega Nathalie Borkes. En daar houdt het niet mee op. Eenmaal toegelaten is de school of organisatie verplicht het gebouw en het lesmateriaal zó aan te passen, dat de gehandicapte er ook volwaardig kan functioneren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het installeren van een lift en het thuis kunnen werken als je een vermoeidheidsaandoening hebt. Daarbij geldt overigens wel de eventuele onevenredige belastbaarheid. Voor een kleine onderneming in een oud gebouw kan het bijvoorbeeld financieel onhaalbaar zijn een lift te installeren, omdat de vergoeding uit de wet REA alleen de kosten van een lift dekt, maar niet het verlies aan ruimte. In dat geval hoeft het niet, maar dan moet de ondernemer wel een andere oplossing zoeken. Telewerken bijvoorbeeld.

Het wetsvoorstel was dus in eerste instantie van toepassing op werk en beroepsonderwijs. Maar daar is ook het openbaar vervoer bij gekomen. De Tweede Kamer, die de wet net heeft goedgekeurd, wil namelijk dat de WGBH/CZ een zo groot mogelijk gebied bestrijkt en heeft daar bij de regering op aangedrongen. Den Ouden: Het betekent bijvoorbeeld dat in 2010 alle bussen voor iedereen goed toegankelijk moeten zijn. Tot die tijd moeten mensen met mobiliteitsproblemen in ieder geval geholpen worden als ze van het openbaar vervoer gebruik maken.

Kinderwagens
Straks kan het zelfs lucratief zijn om direct bij de bouw rekening te houden met de wet. Neem de deuren van een bus, zegt Borkes. Hoe groter ze zijn, hoe sneller mensen in en uit kunnen stappen. Bovendien is zon tien procent van de passagiers gehandicapt; door de vergrijzing neemt dit percentage alleen maar toe. En dan hebben we het nog niet eens over al die mensen met koffers en kinderwagens. De WGB markeert een verschuiving van care naar right. Den Ouden: In de negentiende eeuw hadden gehandicapten gewoon hun plek in de maatschappij en werden ze door de familie opgevangen. In de loop van de vorige eeuw gingen we ze zielig vinden, en kregen we het gevoel dat we met allerlei voorzieningen moesten helpen. Met de WGBH/CZ draaien we het om. Niet: je hebt specifieke voorzieningen nodig, maar: gewoon volwaardig in de maatschappij functioneren.

In 2003 moet de wet in werking treden. Mooier kan bijna niet: in het Europees jaar van mensen met een beperking.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie