Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dierenbescherming: geen argumenten meer om MPA varkens te ruimen

Datum nieuwsfeit: 02-08-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming: geen argumenten om MPA varkens te ruimen

Dierenbescherming: geen argumenten meer om MPA varkens te ruimen

Den Haag, 2 augustus 2002 - De Dierenbescherming ziet op dit moment geen argumenten meer om de MPA varkens te vernietigen. Aanvankelijk waren het de supermarkten die weigerden het vlees af te nemen. Nu zij hun standpunt hebben aangepast, speelt dat argument geen rol meer. Het tweede bezwaar, de hoge kosten van het testen van de varkens op MPA, gaat volgens de Dierenbescherming ook niet meer op. Nu inmiddels duidelijk is geworden dat de testkosten aanzienlijk goedkoper zijn.

Vrijdag 26 juli besloot het bedrijfsleven om 50.000 varkens te ruimen. De reden: de supermarkten weigerden het vlees van deze varkens af te nemen. Mede na een actie van de Dierenbescherming stelden de supermarkten hun standpunt bij. Zij zijn bereid het varkensvlees af te nemen, mits de dieren negatief op MPA getest zijn. In dat geval is het vlees volkomen veilig voor humane consumptie.
Tweede argument voor het bedrijfsleven om de varkens te vernietigen waren de hoge testkosten. Die kosten zouden twee keer zo hoog zijn als het vernietigen van de dieren. Inmiddels is duidelijk geworden dat de kosten voor het testen goedkoper kunnen. Volgens TNO en andere bronnen kunnen de testkosten gehalveerd worden. Daarmee komen de kosten voor het vernietigen van de dieren op het zelfde niveau als het testen van de varkens. De Dierenbescherming verwacht dan ook dat de betrokkenen, varkensboeren en slachthuizen, nu met een oplossing komen waarbij de varkens niet vernietigd hoeven te worden.


- einde bericht -

Voor meer informatie:

Maaike Wermer, woordvoerder

070 314 27 38

06 221 053 92


02 aug 02 15:59

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie