Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inspectie wil vergunning voor korte opslag radioactief materiaal

Datum nieuwsfeit: 02-08-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksvoorlichtingsdienst
Zoek soortgelijke berichten

Rijksvoorlichtingsdienst

Waarschuwingsbord radioactiviteit 2 aug 2002
INSPECTIE WIL VERGUNNING VOOR KORTE OPSLAG RADIOACTIEF MATERIAAL

Bedrijven die regelmatig kortstondig licht radioactief materiaal opslaan, zouden daarvoor een vergunning moeten aanvragen. Dat concludeert de VROM-inspectie na een beperkt onderzoek bij 29 bedrijven. De inspectie vindt dat de regelgeving hiervoor moet worden aangepast.

Naast de verplichte vergunning wil de inspectie dat bedrijven die radioactieve stoffen vervoeren of opslaan zich beter op de hoogte stellen van de regels en de risicos en van de maatregelen die mogelijk zijn voor een veiligere werkomgeving.
Ook constateert de VROM-inspectie dat chauffeurs vaak niet weten dat zij licht radioactief materiaal vervoeren. De afzender van de radioactieve stoffen moet het vervoersbedrijf meer informatie geven over de producten. Importeurs en distributeurs blijken weinig en soms geheel geen kennis van radioactieve stoffen en straling te hebben.

De VROM-inspectie heeft deze aanbevelingen onder meer naar de Arbeidsinspectie, Transport en Logistiek Nederland en het ministerie van Verkeer en Waterstaat gestuurd.

De inspectie controleerde bij 29 bedrijven of zij de regels naleven bij het vervoer en de opslag van licht radioactieve materialen. Dit zijn bijvoorbeeld producten voor ziekenhuizen en laboratoria en rookmelders. Het is toegestaan om deze producten tijdens het vervoer tijdelijk (maximaal 48 uur) op te slaan zonder dat daarvoor een vergunning nodig is. Bovendien hoeft volgens internationale vervoersregels op sommige producten niet te staan dat het om radioactieve stoffen gaat.

Te veel straling
Volgens de inspectiedienst kan iemand die twee uur per dag in een loods werkt waar licht radioactief materiaal is opgeslagen, in honderd werkdagen aan evenveel straling worden blootgesteld als in één jaar is toegestaan. Ook chauffeurs die vaak kortstondig met straling in aanraking komen, kunnen een aanzienlijke stralingsdosis oplopen.

Bron: Ministerie van VROM

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie