Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Glenfiddich Rare Collection 1937 de duurste whiskey

Datum nieuwsfeit: 03-10-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Klik hier voor behr.nl

PERSBERICHT
03/10/2002

De koning van het gedistilleerd De oudste en duurste Schotse whisky

Glenfiddich Rare Collection 1937

Na 64 jaar rijpen is 's werelds oudste en duurste Schotse whisky op de markt gekomen -
de Glenfiddich Rare Collection 1937.

Er komen slechts 61 flessen van deze exquise single malt whisky op de markt, voor 10.000,- per fles (wat gelijk staat aan 699,- per glas).

De Glenfiddich Rare Collection 1937 kwam tot leven op een zomerdag in 1937. Het eikenhouten vat 843, handgemaakt door distilleerderij Coopers, werd gevuld vanuit de distilleerketels van de Glenfiddich Distillery in Dufftown, Schotland. Daar is het vervolgens ook opgeslagen om te rijpen.

Vaak hebben whisky's van deze leeftijd hun kracht verloren. Maar dze whisky is uitzonderlijk. Hij is langzaam gerijpt, waardoor hij een uniek karakter heeft ontwikkeld. Door zijn geweldige toffee-caramel- en kaneelgeur, chocolade- en stroopsmaak en een unieke, rijke walnootkleur is de Glenfiddich Rare Collection 1937 een uitzonderlijke whisky. Complex, subtiel en karaktervol.

Vat 843 heeft 64 jaren en talrijke monumentale wereldgebeurtenissen doorstaan: de Tweede Wereldoorlog, de eerste man op de maan en het afbreken van de Berlijnse muur.

Glenfiddich Rare Collection 1937 is gedistilleerd in het jaar waarin George VI koning van Engeland werd, 'The Hobbit' van J.R.R. Tolkien gepubliceerd is en Walt Disney's 'Sneeuwwitje en de zeven dwergen' voor het eerst uitkwam als tekenfilm. In die tijd was de Glenfiddich Distillery een van de slechts zes whisky-producerende distilleerderijen in Schotland. Hierdoor is Schotse whisky uit 1937 extreem zeldzaam.

De keldermeester van de opslagruimte was verantwoordelijk voor het bewaken van de constante kwaliteit van Glenfiddich. Op een dag kwam hij langs vat 843 en ontdekte een ongewoon langzaam rijpende Schotse whisky. Hij besloot het vat te laten staan waar het stond - in de koude, donkere en vochtige opslagruimte waar de rijpingsomstandigheden perfect waren. En hij bleef de ontwikkeling van deze whisky in de gaten houden.

Gedurende al die rijpingsjaren hebben tien keldermeesters van de Glenfiddich Distillery gewaakt over vat 843.

Pas in de herfst van 2001 verklaarde de huidige Glenfiddich Malt Master, David Stewart, dat de Glenfiddich in vat 843 echt uitzonderlijk is.

Op 24 oktober 2001 werd vat 843 verwijderd uit zijn donkere, vochtige onderkomen. De inhoud werd met de hand overgegoten in slechts 61 flessen, met 44% alcohol (tijdens de 64 jaar van rijping is de rest van de alcohol, 'the angel's share', verdampt). De flessen zijn individueel genummerd met handgeschreven labels, ondertekend door Peter Gordon, de achter-achterkleinzoon van Glenfiddich-oprichter William Grant. Ze worden gepresenteerd in een eikenhouten kistje met een eigen slot en sleutel.

David Stewart: "De Glenfiddich Rare Collection 1937 is echt een unieke en volmaakte malt whisky met een uitzonderlijk karakter. Het is ook nog eens de oudste whisky ter wereld en daarom een collectors item. En een geweldige ervaring om hem te delen met vrienden, voor wie dat zich kan veroorloven."

De Glenfiddich Rare Collection 1937 is tegenwoordig te vinden in de Glenfiddich Distillery Shop in Dufftown, en in een klein aantal locaties buiten Groot-Brittanni. De prijs ligt rond 10.000,- voor een fles van 70 cl met 44% alcohol.

Proefnotities:

De Glenfiddich Malt Masters proefnotities over vat 843:

Kleur: Rijke walnoot, donker amber en antiek brons.

Geur: Groot en complex, robuust eikenhout, verbrande heide. Gepocheerde peren in chocola, toffee, rozijnen, kaneel en kruidnagel. Een vleugje leer en daarna donker gebrande koffie.

Smaak: In eerste instantie vertroetelende zachtheid, stroperig, zoet. Daarna ceder, eikenhout en tonen van bittere chocolade.

Afdronk: Blijft niet te lang hangen. Zwaar eikenhout en zoete tabak. Rijke vruchtencake. Rokerig en erg verwarmend.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie