Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Werkgevers kiezen ramkoers met nieuwe CAO ouderenzorg

Datum nieuwsfeit: 27-01-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NU'91

Werkgevers kiezen ramkoers met nieuwe CAO ouderenzorg

Werkgevers in de verpleeg- en verzorgingshuizen (V&V) zien ervan af hun CAO gefaseerd samen te voegen met de CAO Thuiszorg. In plaats daarvan wil werkgeversvereniging Arcares met ingang van 1 juli 2003 direct één nieuwe CAO tot stand brengen. Dit betekent voor de 210.000 werknemers in de verpleeg- en verzorgingshuizen een structurele inkomensachteruitgang die niet binnen de afspraken van het centraal akkoord voor het jaar 2003 kan worden gerepareerd.

De vakbonden NU91, ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FHZ en de Unie Zorg en Welzijn vinden het samengaan van beide CAOs logisch en goed voor de loopbaankansen van werknemers. Gefaseerde samenvoeging is echter een voorwaarde omdat de arbeidsvoorwaarden in de thuiszorg en kraamzorg (voor 155.000 werknemers), bijvoorbeeld met de eindejaarsuitkering, nu achterlopen op de verpleeg- en verzorgingshuizen. De bonden vrezen dat werkgevers in de thuiszorg het verschil niet willen bijbetalen. Gevolg daarvan is dat één nieuwe CAO ouderenzorg voor het personeel in de branche V&V onvermijdelijk een achteruitgang betekent. Die kan alleen worden gerepareerd door de in het centraal akkoord afgesproken maximale loonstijging van 2,5 procent te overschrijden.

Strategische alliantie

Een klein jaar geleden lieten de werkgevers voor de V&V-sector (Arcares) en de werkgevers voor de thuiszorg (LVT) de vakbonden weten een strategische alliantie aan te gaan. Direct na het afsluiten van de CAO 2002 hebben de vakbonden met Arcares de onderwerpen vastgesteld waarover als eerste onderhandeld moest worden, zoals de besluitvormingsprocedures en de status van onderhandelingspartijen. (Aan werkgeverszijde bestaan meerdere en onderling concurrerende koepelorganisaties, waaronder particuliere thuiszorgorganisaties)

Op 22 januari 2003 heeft Arcares de bonden voorgehouden af te zien van onderhandelingen over het op elkaar afstemmen van arbeidsvoorwaarden (harmonisatie) en een gefaseerde samenvoeging, zonder hier argumenten voor te noemen of tegemoetkomingen te bieden.

De bonden vinden bovendien de pogingen, die Arcares bij de lopende onderhandelingen over de uitvoering van het centraal akkoord inzake de doorstroming van de Melkertbanen in de zorgsector doet, weinig bemoedigend. In weerwil van dit akkoord zetten de werkgevers geen stap vooruit om harde afspraken te maken over doorstroming.

Dit is een gezamenlijk persbericht ABVAKABO FNV, NU91, CNV Publieke Zaak, FHZ en de Unie Zorg en Welzijn 27 januari 2003

Terug naar de NU'91 home page....

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie