Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Presentatie Eindrapport Srebrenica Enquete rechtstreeks bij de NOS

Datum nieuwsfeit: 27-01-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Omroep Stichting (NOS)
Zoek soortgelijke berichten
NOS


Presentatie Eindrapport Srebrenica commissie-Bakker rechtstreeks bij de NOS
NOS Actueel doet maandag 27 januari 2003 rechtstreeks verslag van de presentatie van het eindrapport van de commissie-Bakker. In dit eindrapport worden de conclusies van de parlementaire enquête over de gebeurtenissen rond de val van de moslim-enclave Srebrenica weergegeven.
Op maandag 27 januari biedt commissievoorzitter Bert Bakker (Tweede Kamerlid D66) het eindrapport aan aan Kamervoorzitter Frans Weisglas. Ook geeft Bakker een toelichting op zijn rapport. Aansluitend op de presentatie geeft Bakker een persconferentie, die eveneens rechtstreeks bij de NOS te zien is. Ferry Mingelen voorziet het geheel van commentaar en praat na afloop met H. Blom, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

In juni 2002 besloot de Tweede Kamer een eigen onderzoek te starten naar de gebeurtenissen in Srebrenica, in de vorm van een parlementaire enquête. Dit mede naar aanleiding van een vernietigend rapport over de val van Srebrenica van het NIOD. Onder leiding van D66-Kamerlid Bert Bakker werden van 11 november tot en met 6 december 2002 door zijn commissie allerlei getuigen onder ede verhoord, onder wie vele prominente (oud-) politici.

De moslim-enclave Srebrenica kwam in juli 1995 ten val, toen Bosnische Serviërs duizenden moslims gevangen namen en -naar later bleek- vermoordden. Dutchbat, een Nederlandse legereenheid, bleek niet bij machte deze massaslachting te voorkomen. Op 10 april 2002 verscheen een rapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie over dit drama. Naar aanleiding van dat rapport viel het tweede kabinet-Kok nog geen week daarna, op 16 april.

De uitzending is tussen 11.45 en 13.30 uur te volgen via Nederland 2. De presentatie is in handen van Ferry Mingelen.

val van Srebrenica

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie