Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Toespraak Balkenende bij afscheid oud kamerleden

Datum nieuwsfeit: 29-01-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak van minister-president Balkenende bij het afscheid van de `oude'

Tweede Kamer, 29 januari 2003

Meneer de voorzitter,
Graag wil ik u bedanken voor uw uitnodiging om namens de regering aanwezig te zijn bij de laatste vergadering van de Kamer in deze zittingsperiode. Die zittingsperiode was kort, maar hevig. U heeft zojuist de leden die morgen niet in de nieuw gekozen Kamer terugkeren, persoonlijk toegesproken. Een aantal van hen is minder dan een jaar volksvertegenwoordiger geweest. Anderen bekleedden die functie gedurende een groot aantal jaren.
Maar zij allen zullen deze vergadering beleven als een heel bijzondere gebeurtenis. `Partir, c'est mourir un peu'. "Afscheid nemen is een beetje sterven". Die poëzieregel kent iedereen. Maar slechts weinig mensen weten wat daarop volgt: `On laisse un peu de soi-même en toute heure et dans tout lieu.' Ofwel: "Men laat een beetje van zichzelf achter in ieder uur en elke plaats." Dat geldt ook voor de vertrekkende leden van de Tweede Kamer. Zij laten ­ allemaal op hun eigen manier ­ op deze plaats iets van zichzelf achter. Dat kunnen initiatief-wetsvoorstellen zijn. Of scherpe bijdragen aan debatten. Kritische vragen aan de regering. Of aandacht voor knelpunten die anderen over het hoofd zagen.
Maar het kunnen ook zaken zijn als collegialiteit. Hartelijkheid. Betrokkenheid. Ook die zaken zijn van groot belang in het huis van de democratie.
---


Zo heeft iedereen op zijn eigen manier iets bijgedragen waar de nieuwe Kamer vanaf

morgen op vóórt kan bouwen.

Meneer de voorzitter, bij de verkiezingen van 22 januari zijn meer mensen naar de stembus gegaan dan in mei vorig jaar. En toen al was het aantal stemmers aanzienlijk gegroeid. De burgers van Nederland hebben in groten getale hun ogen gericht op de politiek. Zij verwachten omgekeerd dat de politiek haar ogen richt op de burgers.
Dat geldt zeker niet alleen voor de herkozen leden van de Kamer en voor de nieuwe leden die morgen hun opwachting maken. Het geldt ook voor het nieuwe kabinet dat na de informatie- en formatieperiode zal aantreden. Velen die niet terugkeren in de Kamer zullen zich enigszins weemoedig voelen. Zij zullen de spanning missen van het debat in de Kamer. Zij zullen de sfeer missen. Die heel speciale sfeer waarin felle concurrentie en warme kameraadschap hand in hand kunnen gaan.
En zij zullen ook het intense genoegen missen wanneer het je als parlementariër lukt iets voor elkaar te krijgen voor je kiezers. Wie hier gewerkt heeft, weet uit eigen ervaring dat je als volksvertegenwoordiger de mooiste functie vervult die we in Nederland hebben. Meneer de voorzitter, ik wil namens de regering alle leden van uw Kamer die hier vandaag voor het laatst zijn, heel hartelijk bedanken voor hun inzet.
---


U allen laat hier iets van uzelf achter. U staat voor een nieuwe fase in uw leven, met

een nieuwe balans tussen vrijheden, verantwoordelijkheden en verplichtingen. Ik wens u daarbij heel veel succes.

Alle herkozen leden en al degenen die morgen voor het eerst een zetel zullen bezetten die hen door de kiezer is toevertrouwd, wens ik veel wijsheid en kracht toe. Dat het u allemaal goed mag gaan!


---reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie