Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Persberichten regiopolitie Friesland 30-01-2003

Datum nieuwsfeit: 30-01-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Friesland
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Friesland, plaats: Fryslân 30-01-2003
Politieberichten van 30/1 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Menaldum: auto-inbraak
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een geparkeerde auto aan het Achterbosk waarbij een autoradio gestolen werd. Men kwam binnen door een autoportier te forceren. Aangifte werd gedaan door een inwoner van Menaldum.

Fryslân: diverse aanrijdingen
Tengevolge van de gladheid vonden de volgende aanrijdingen in de provincie plaats:
Garyp: vanochtend ontstond omstreeks 07.45 uur een kettingbotsing met vier personenautos aan de Waldwei, richting Leeuwarden. Er raakte niemand gewond. De autos liepen blikschade op. De voorste automobilist moest afremmen voor een stilstaande file, waarop het achter op rijdende verkeer tegen de stilstaande auto reed.

Wijnjewoude: vanochtend ontstond om 07.10 uur een aanrijding op de Weinterp waarbij drie personenautos en een hijskraan betrokken waren. De hijskraan reed richting Wijnjewoude en kwam vanuit de richting Hemrik. Omdat de hijskraan breder was dan de weg, kwam de linkerhelft waarschijnlijk over de middenstreep. Een auto die vanuit de andere richting kwam, reed tegen de stempels van de hijskraan aan. Door de aanrijding raakte de stempel los. Twee andere autos reden over de stempel heen waardoor schade ontstond aan beide voertuigen. Van de auto die de stempel van de hijskraan had geraakt werd de zijkant opengereten en raakte het wiel ontzet. De auto werd afgesleept door een bergingsbedrijf.

Rinsumageest: vanochtend ontstond om 07.50 uur op de Kolhuizerweg een aanrijding tussen een personenauto en een vrachtauto. De aanhanger van de vrachtauto was op de andere weghelft gekomen. De bestuurder van de personenauto zag het te laat en er ontstond een aanrijding. Beide voertuigen liepen blikschade op.

Oldeholtwolde: om 06.50 uur raakte een auto in de slip op de rijksweg A32 ter hoogte van de oprit Ter Idzard. Niemand raakte gewond. Door het gladde wegdek kwam de auto in de berm tot stilstand. De auto liep geringe schade op.

Makkinga: roofvogels vergiftigd
Woensdagmiddag, omstreeks 15.45 uur, werd in een veld aan de Middelweg een 66- jarige inwoner van Makkinga aangehouden. De verdachte werd op heterdaad betrapt toen hij twee met parathion vergiftigde mollen in het veld neerlegde met de intentie om roofvogels te vergiftigen. De laatste tijd werden in die omgeving vergiftigde roofvogels aangetroffen. Dit was reden voor de politie om een onderzoek in te stellen. De politie werkte samen met de AID. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werd hij in vrijheid gesteld. De mollen werden in beslag genomen.

Leeuwarden: controle
Afgelopen maandag, 27 januari, is door de milieupolitie in samenwerking met het wijkserviceteam Heechterp Schieringen Heechterp Cammingaburen een actie gehouden met betrekking tot het aanbieden van huishoudelijk afval bij verzamelcontainers in de wijken. Het op onjuiste wijze aanbieden van afval bij de verzamelcontainers is ter plaatse onderzocht. Veertig afvalzakken en dozen werden onderzocht, waarbij een tiental aanbieders werd achterhaald. Zij kregen allen een proces-verbaal voor een bedrag van 46 euro. Op korte termijn zal opnieuw in de genoemde wijken een afvalactie worden gehouden.

Sneek: 8 jongeren aangehouden, 26 inbraken en geweldplegingen opgelost Medio 2002 werd de wijk Tinga in Sneek geplaagd door een groot aantal vernielingen en inbraken. Door de aanhouding van negen jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar, is hier een eind aangekomen. Het onderzoek door de politie Sneek duurde van september tot nu. De aangehouden jongeren worden van 26 zaken verdacht. Het waren voornamelijk inbraken in scholen, winkels en het wijkcentrum in de wijk Tinga in Sneek. Ook zijn enkele bedrijven in Sneek bezocht. Daarnaast maakten de jongelui zich schuldig aan openlijke geweldpleging. Van diverse gebouwen in de wijk werden ruiten ingegooid. De buit was zeer divers, van computers tot plakband. In een enkel geval werden de computers kennelijk uit balorigheid, niet meegenomen maar buiten kapot gegooid. Van de buit is weinig teruggevonden. De verdachten kwamen allen uit Sneek. Ze hebben de zaken bekend. Gezien de omvang en de ernst moeten de verdachten in verreweg de meeste gevallen zich voor de kinderrechter verantwoorden. In een enkel geval is de zaak afgedaan met een alternatieve straf via het Halt-bureau.

Sneek: straatrover blijft in voorarrest
De 41-jarige man uit Leeuwarden afgelopen vrijdag een scholier beroofde van 35 eurocent is in voorarrest gebleven (zie politieberichten van vrijdagmiddag 24 januari). De man had een 16-jarige scholier uit Bolsward op het NS-station aan de Dr. Boumaweg bedreigd met een schaar en beroofd van zijn wisselgeld. De schaar en het wisselgeld van het pakje sigaretten 35 eurocent, werd in zijn fouillering aangetroffen.
De verdachte werd in verzekering gesteld en was niet in staat een behoorlijke verklaring over zijn daad af te leggen. De man is vaker met de politie in aanraking geweest in verband met vermogensdelicten. Gezien de ernst van de zaak, de geschokte rechtsorde, is hij door de rechter-commissaris in voorlopige bewaring gesteld.

Sneek: autodiefstallen opgelost
Met de aanhouding van een aantal jongens in de leeftijd van 15 tot 17 jaar heeft de politie in district Sneek een groot aantal zaken van het laatste halfjaar opgelost. Tijdens het onderzoek naar de vernieling van een aantal ruiten in de Ubbo Emmiusstraat bleken de aangehouden jongens zich tevens te hebben schuldig gemaakt aan een aantal diefstallen vanaf bouwterreinen. De buit bestond uit verschillende gereedschappen.
Eén van de aangehouden jongens bekende zich ook te hebben schuldig gemaakt aan een aantal insluipingen en inbraken in woningen in de Noorderhoek. Steeds werd er uit de woningen kleine goederen zoals CD DVDs, mobiele telefoons en dergelijke weggenomen. Een deel van de buit is teruggevonden en zal aan de eigenaren worden teruggegeven. Bij een aantal van de insluipingen werden ook de autosleutels weggenomen, waarna de veelal in de buurt geparkeerd staande autos werden weggenomen.
Daarnaast bleek deze jongen ook verantwoordelijk te zijn voor een aantal diefstallen van personenautos uit de omgeving van de Johan Willem Frisostraat en de Selfhelpweg. Ook de diefstallen van een tweetal vrachtauto`s vanaf het industrieterrein De Hemmen en de Selfhelpweg konden hem werden toegerekend. Met de laatste vrachtauto veroorzaakte hij een aantal kleine aanrijdingen en toen hij vervolgens door de politie tot stoppen werd gedwongen botste hij met de vrachtauto tegen de achtkant van de politieauto. In de politieauto zaten op dat moment twee agenten. De politieauto was totall-loss. De vrachtauto werd later onbeheerd aangetroffen bij Nijland. Tegen de aangehouden verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie