Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Leichlingen wordt partnergemeente van Lisse

Datum nieuwsfeit: 31-01-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Lisse
Zoek soortgelijke berichten
Leichlingen wordt partnergemeente

Lisse, 31 januari 2003

Leichlingen (Duistland) wordt de nieuwe partnergemeente van Lisse. Dat is tenminste het voorstel van de Commissie Internationale Contacten aan de gemeenteraad. De raad beslist op donderdag 6 maart.

De nieuwe samenwerkingsrelatie heeft tot doel de internationale contacten te verbreden. De meerderheid van de leden van de commissie, bestaande uit vertegenwoordigers vanuit de gemeenschap en de burgemeester, sprak zijn voorkeur uit voor Leichlingen omdat het dichtbij is. Verenigingen en andere instellingen kunnen desgewenst op één dag op en neer rijden. Bovendien bestonden er in het verleden al banden vanuit de gemeenschap (atletiekvereniging De Spartaan) met deze plaats, die mogelijk nieuw leven kunnen worden ingeblazen. Ook het enthousiasme van Leichlingen zelf om een samenwerkingsverband met Lisse aan te gaan heeft meegewogen in de beslissing.

In juni 2000 besloot de gemeenteraad dat het hebben van internationale contacten een kerntaak van de gemeente is. In oktober 2001 werd besloten om nog een samenwerkingsrelatie aan te gaan, dit keer meteen gemeente in het (nabije) buitenland. Voorwaarde daarbij was dat de relatie zou kunnen rekenen op een breed draagvlak in de Lissese samenleving. Daarop formuleerde de Commissie Internationale Contacten een aantal wensen met betrekking tot de te kiezen partnergemeente. Zo mocht de plaats onder andere niet verder dan 1000 km van Lisse liggen, moest men er Nederlands, Engels of Duits kunnen verstaan en spreken en moest het inwoneraantal tussen de 22.000 en 40.000 liggen.

Op de gemeentepagina en op de gemeentelijke website werd vervolgens een oproep gedaan en in de pers werd veel aandacht besteed aan de wensen en bijeenkomsten van de commissie. Diverse inwoners droegen suggesties aan die werden getoetst aan de gestelde eisen. Uiteindelijk werden drie plaatsen geselecteerd die geschikt werden bevonden om een stedenband mee aan te gaan: Leichlingen in Duitsland, Pisek in Tsjechië en Hamme in België. Eind december 2002 werd er een kleine tentoonstelling in de hal van het gemeentehuis ingericht en konden inwoners gedurende enkele weken hun stem, met argumenten onderbouwd, uitbrengen op één van de plaatsen. De meeste stemmen kreeg Pisek (79), gevolgd door Leichlingen (51) en Hamme (40). De commissie heeft de hiervoor genoemde argumenten echter zwaarder laten wegen dan de hoeveelheid stemmen.

Foto: Persbericht

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie