Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Bezitter foute kentekenplaat riskeert boete

Datum nieuwsfeit: 01-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
RDW Centrum voor voertuigtechniek

Zoetermeer, 13 december 2002

Per 1 februari 2003 nieuwe kentekenplaat verplicht: Voertuigbezitters met foute kentekenplaat riskeren boete

Om fraude met kentekenplaten terug te dringen is de gele kentekenplaat met het EU-symbool en NL-teken vanaf 1 februari 2003 verplicht. Alle auto's en motoren moeten dan de nieuwe platen voeren. Sinds februari 2000 was dit al verplicht voor nieuwe auto's en APK-plichtige auto's. Heeft de auto of de motor niet de juiste kentekenplaten, dan moeten deze voor 1 februari 2003 worden aangeschaft. Er zijn een paar uitzonderingen op de regelgeving, zoals historische voertuigen met donkerblauwe kentekenplaten, taxi's met lichtblauwe platen en auto's met een kleine `Amerikaanse' kentekenplaat. Zij zijn gevrijwaard van deze verplichting.

Wat is er veranderd ten opzichte van de oude gele kentekenplaat?

Het blauwe EU-symbool met het NL-teken op de gele kentekenplaten zijn de meest opvallende veranderingen. Daarnaast zijn de letters en cijfers op alle nieuwe kentekenplaten wat kleiner dan op de oude kentekenplaten. Van sommige tekens is de vorm enigszins aangepast. Ook de zwarte rand om het kenteken is nieuw. Door deze veranderingen is de leesbaarheid van de kentekenplaat verbeterd. De motorplaat heeft een kleiner formaat gekregen ten opzichte van de oude kentekenplaat en meet nu 21 x 14,3 cm.
Iedere nieuwe kentekenplaat heeft unieke codes en echtheidskenmerken. De afgifte vindt gecontroleerd plaats, zodat fraude wordt

Kentekenplaat of kentekendocument kwijt

Als iemand vanaf 1 februari 2003 zijn kentekenbewijs of -plaat kwijtraakt moet hij een nieuw kentekenbewijs aanvragen op het postkantoor. Na ontvangst van het nieuwe kentekenbewijs met een verhoogde duplicaatcode, moet hij nieuwe kentekenplaten aanschaffen. De nieuwe kentekenplaten kan de voertuigbezitter alleen kopen nadat hij van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I en II heeft overlegd. De platen zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten. Deze zijn te herkennen aan het RDW erkenningschildje. Via de internetsite van de RDW (www.rdw.nl) is te zien welke kentekenplaatfabrikanten er zijn. Natuurlijk kan ook de garagehouder de kentekenplaten bestellen.

Let op de duplicaatcode

Nieuw is dat per 1 februari 2003 de duplicaatcode na vermissing op de vervangende kentekenplaat vermeld moet staan. Iemand die na 31 januari 2003 (een deel van) het kentekenbewijs of -plaat kwijt is, vraagt op het postkantoor een vervangend kentekenbewijs aan. Op het nieuwe kentekenbewijs staat een verhoogde duplicaatcode. Vervolgens moet hij nieuwe kentekenplaten aanschaffen waarop het cijfer van de duplicaatcode zichtbaar is ingeslagen.

Klassiekers en `Amerikanen'

Voor historische voertuigen met een datum van toelating van vóór 1 januari 1978 verandert er in principe niets. Deze voertuigen houden het recht de blauwe kentekenplaten te voeren. De blauwe kentekenplaten hoeven na de invoering van de nieuwe kentekenplaten niet te worden omgewisseld. Het model en de uitvoering van de platen blijft ongewijzigd: donkerblauwe ondergrond met witte letters. De oude letterset wordt gebruikt voor het slaan van de platen. Voordat de blauwe kentekenplaat wordt afgegeven, vindt een controle plaats of op het kentekenbewijs deel I een datum van toelating in Nederland van vóór 1 januari 1978 staat vermeld. En of het kenteken bestaat uit een combinatie van vier cijfers en twee letters. De kleine `Amerikaanse' kentekenplaat is bestemd voor voertuigen met op het kentekenbewijs een vermelding dat het voeren van de kleine kentekenplaat is toegestaan. Ook deze plaat hoeft niet omgewisseld te worden voor een nieuwe kentekenplaat.

Kentekenplaat en kenteken voor aanhangwagens

Voor aanhangwagens, caravans en ander `getrokken materieel' gelden per
1 september 2003 nieuwe regels. Bij een gewicht van meer dan 750 kilo is een nieuwe kentekenplaat met eigen kenteken verplicht. Onder dat gewicht moet een witte kentekenplaat worden gevoerd met het kenteken van het trekkende voertuig (dat geldt ook voor fietsendragers).

Meer informatie over de kentekenplaten is te vinden op deze website.

Informatie voor redactie

Met vragen kan de redactie terecht bij Hans van Geenhuizen van de afdeling Communicatie, telefoon (079) 345 82 61.

RDW

De RDW registreert gegevens van voertuigen, hun eigenaren/houders en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie over deze zaken aan derden hoort hierbij. Daarnaast bewaakt RDW de veiligheids- en milieuaspecten van het Nederlandse voertuigpark en schept zij voorwaarden ter voorkoming en bestrijding van fraude en criminaliteit. Vanuit deze achtergrond adviseert de RDW belanghebbenden, voert zij overleg in EG- en ECE-verband en speelt zij een centrale rol in de internationale informatie-uitwisseling.

terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie