Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Style Bovag Pers

Datum nieuwsfeit: 03-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: BOVAG
Zoek soortgelijke berichten
BOVAG

[s?pers.NIEUWE AUTOBANDENWETGEVING LEIDT TOT VERDUBBELING KOSTEN VOOR

NIEUWE AUTOBANDENWETGEVING LEIDT TOT VERDUBBELING KOSTEN VOOR AUTOMOBILIST

3 februari 2003

Automobilisten gaan mogelijk vanaf 1 juli 2003 meer betalen voor nieuwe personenwagenbanden. Nieuwe milieuwetgeving over gebruikte banden veroorzaakt extra kosten, die worden ingeschat op tenminste 2 euro per band. Momenteel betaalt de consument reeds gemiddeld 2 euro voor het laten afvoeren van een afgedankte autoband. De verwachte kostenverdubbeling komt voort uit het Besluit beheer personenwagenbanden dat op dit moment wordt voorbereid door het Ministerie van VROM. De verenigingen BOVAG, VACO en Band & Milieu (BEM), hebben inmiddels hun bezorgdheid aan het ministerie van VROM en de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

Het ontwerpbesluit beheer personenwagenbanden heeft tot doel te komen tot een milieuverantwoorde inzameling en verwerking van afgedankte banden. Hoewel het Besluit de indruk wekt voor de automobilist gunstig te zijn, schatten genoemde organisaties in dat de praktijk evenwel anders zal uitpakken. De kern van het Besluit is dat de producenten en importeurs van banden financieel en organisatorisch verantwoordelijk worden voor de inzameling en verwerking van afgedankte autobanden. Daarnaast is straks wettelijk geregeld dat een automobilist bij het kopen (aanschaf) van nieuwe banden een gelijk aantal gebruikte banden om niet kan inleveren. Dit leidt ertoe dat er naast de bestaande kosten van inzameling en verwerking van autobanden voor garages en bandenservicebedrijven een registratieplicht komt van in- en verkoop van banden.

Hoewel het bedrijfsleven het uiteindelijke doel van deze wetgeving (producentenverantwoordelijkheid) onderschrijft zijn de financiële gevolgen voor de automobilist en de administratieve consequenties voor het bedrijfsleven door deze wetgeving niet gering. Daarom heeft het bedrijfsleven reeds eerder een alternatief voorstel aan VROM gepresenteerd. Dit voorstel omvat de wettelijk plicht van auto- en bandenservicebedrijven om afgedankte autobanden uitsluitend af te laten voeren door gecertificeerde inzamelingsbedrijven. De overheid zou dit moeten ondersteunen met een aangescherpte handhaving.

VACO, BEM en BOVAG vinden het teleurstellend dat in een tijdperk waarin nadrukkelijk wordt gestreefd naar reductie van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven, het ministerie van VROM een alternatief en constructief voorstel van het bedrijfsleven naast zich neer heeft gelegd. Het woord is nu aan de Tweede Kamer.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie