Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Promotie behandeling paniekstoornis en dwangstoornis

Datum nieuwsfeit: 04-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Studies on treatment non-response in panic disorder and obsessive-compulsive disorder

Datum 4-2-2003

Tijd van 15:30 tot 16:30 uur

promovendus Mw. drs. M. Kampman

promotores Prof. dr. C.A.L. Hoogduin

copromotores Dr. G.P.J. Keysers

faculteit Faculteit der Sociale Wetenschappen
beschrijving Voor de behandeling van paniekstoornis (straatvrees) en dwangstoornis (smetvrees, controledwang) zijn twee behandelingen effectief: cognitieve gedragstherapie en behandeling met antidepressiva (seroxat, zoloft, prozac). De een wordt wel beter van een van deze behandelingen en de ander niet. Mw. drs. Kampman behandelt in haar proefschrift behandelt twee vraagstellingen: 1. Zijn er vooraf aan de behandeling gemeenschappelijke kenmerken van patiënten te vinden die voorspellen welke patiënt er wel en welke er niet van de behandeling profiteert? 2. Is het zinvol om met een tweede behandeling te starten wanneer de eerste behandeling niet voldoende effectief is?
Behalve de ernst van de klachten zijn er verder geen andere gemeenschappelijke factoren die het resultaat van de behandeling voorspellen. Het is bijzonder belangrijk om de behandeling tijdig te evalueren want een groot deel van de patiënten die niet voldoende verbeteren van de eerste behandeling profiteren alsnog van de tweede behandeling. De behandeling op tijd evalueren helpt dan om demoralisatie bij patiënten te voorkomen.
biografie Mirjam Kampman (Arnhem) werkt als GZ-psycholoog en research-coördinator bij de Angstpolikliniek van GGz-Nijmegen en heeft een maatschap gestart voor psychologische behandeling, training en coaching.
contactpersoon Communicatie
email (communicatie@dcm.kun.nl)
telefoon 024 - 361 22 30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie