Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Diagnose Behandeling Combinatie (DBCs)

Datum nieuwsfeit: 04-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Diagnose Behandeling Combinatie (DBCs)

Op deze pagina vindt u beknopte informatie over de Diagnose Behandeling Combinatie en de relatie die VWS met dit onderwerp heeft.

Vanaf 1 januari 2003 wordt in verschillende fasen een nieuw bekostigingssysteem voor ziekenhuis- en medisch specialistische zorg ingevoerd. Het ministerie van VWS heeft hierover afspraken gemaakt met de brancheorganisaties Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Vereniging van Academische Ziekenhuizen (VAZ), Orde van medisch specialisten, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG). Basis van dit nieuwe systeem zijn de zogenoemde Diagnose Behandeling Combinaties (DBC's). Een DBC is een beschrijving van alle medische handelingen vanaf het moment dat de patiënt de arts raadpleegt tot aan de laatste controle. Een DBC bevat zowel poliklinische als klinische activiteiten. Aan elke DBC is een lokaal overeengekomen prijs gekoppeld die bestaat uit de kosten van het ziekenhuis en het honorarium van de medisch specialist.

Ruimte voor resultaat
Ziekenhuizen kregen tot nog toe jaarlijks een vast budget. In 2003 mogen zorgverzekeraars en ziekenhuizen echter al voor zeventien vastgelegde medische ingrepen (ongeveer honderd DBCs) over prijs en aantal onderhandelen. Zo zijn er op verschillende plaatsen al (prijs)afspraken gemaakt over knie- en heupoperaties. Het onderhandelen met zorgverzekeraars over deze circa DBCs is geen verplichting voor ziekenhuizen.

Door gebruik van DBCs ontstaat er meer inzicht in de omvang en kosten van een zorgvraag en daarbij behorende diagnose. Verwacht wordt dat ziekenhuizen en specialisten er efficiënter door gaan werken.

DBC 2003
1.
DBC 2003
Externe link, 20-2-2001

Actuele informatie over de invoering van DBC's

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie