Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

DVD compenseert daling CD-verkoop in 2002

Datum nieuwsfeit: 04-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NVGD


Hilversum, 4 februari 2003

DVD compenseert daling CD-verkoop in 2002

De verkopen van beeld- en geluidsdragers laten in 2002 in vergelijking met 2001 een stabiel beeld zien, meldt de branche-organisatie NVGD (Nederlandse Vereniging van Detailhandelaren in Geluid-, beeld- en informatiedragers). Wel is er een daling in de CD-verkopen. De omzet in 2002 van CD's is t.o.v. 2001 teruggelopen met 10%. Daartegenover staat dat de verkopen van muziek- en film-DVD fors zijn toegenomen en wel met 93%. Opvallend is de prijsdaling van een full price CD nl. van E 19,40 in 2001 naar E 18,76 in 2002.

In cijfers - op basis van consumentenverkopen in milj. Euro's: Omzet 2001 2002
Audio-CD's 486 440 daling 9,5% DVD-muziek 21 38 stijging 83% DVD-film 109 213 stijging 95%

Ondanks de vele negatieve berichten over illegaal downloaden, CD-branden en piraterij waar de branche van beeld- en geluidsdragers het afgelopen jaar mee te maken heeft gehad, laten de cijfers een stabiel beeld zien.
Martin de Wilde, voorzitter van de branche-organisatie NVGD, daarover: 'Muziek en film zijn nog steeds immens populair bij de consument, getuige de enorme belangstelling voor live-concerten en het stijgend bioscoopbezoek. Wel constateren wij dat, behalve de illegale praktijken die door de consument maar ook door de pers stelselmatig worden vergoelijkt, ook het bestedingspatroon de laatste jaren is gewijzigd. Met name de jeugd besteedt veel geld aan andere vrijetijdsartikelen en telefonie en dat gaat voor een deel ten koste van de aankoop van muziekdragers'.

De door de NVGD gepresenteerde cijfers laten, in vergelijking met voorgaande jaren, zien dat de omzet in CD's door de ontwikkelingen van het internet en CD-branders sterk onder druk is komen te staan. Daarentegen is de groei van muziek- en film-DVD explosief. De Wilde: 'Er vindt een verschuiving plaats van audio-CD naar muziek-DVD. De muziek-DVD is een uniek product. Behalve superieur geluid heb je beeld en allerlei extra opties.
De hedendaagse consument gaat voor kwaliteit tegen een acceptabele prijs. Die twee komen samen in DVD'. Zichtbaar is dat door de verschuiving in het assortiment de traditionele CD-winkel steeds meer toegroeit naar een entertainmentwinkel.

De door de NVGD naar buiten gebrachte cijfers betreffen de consumentenverkopen over 2002. Sinds 2001 worden van bijna 900 winkels die beeld- en geluidsdragers verkopen de consumentenverkopen, zgn. kassaverkopen, geregistreerd door EDH, Entertainment Datacentre Holland. De Wilde: 'Door de kassa-verkopen te registreren wordt een zeer betrouwbaar beeld van de ontwikkelingen verkregen'. De bij EDH aangesloten winkelvloeren vertegenwoordigen een marktaandeel van ruim 60%.

Noot voor de redactie

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie