Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Sanering 11 oude gasfabriekterreinen in Noord-Holland

Datum nieuwsfeit: 04-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Noord-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Haarlem, 4 februari 2003 - Gedeputeerde Ada Wildekamp (PvdA) heeft woensdag 5 februari met het ministerie van VROM, energiebedrijf NUON en gemeentebestuurders een overeenkomst getekend voor de sanering van de laatste 11 oude gasfabriekterreinen in Alkmaar, Bussum, Haarlem, Heemstede, Hilversum, Purmerend en Zaanstad. Na sanering zullen deze terreinen een woon- en/of werkbestemming krijgen. Dit is bijzonder omdat vrijkomende grote locaties in stedelijk gebied schaars zijn.

Als eerste in Nederland heeft de provincie Noord-Holland met het ministerie van VROM, NUON en betrokken gemeenten concrete afspraken gemaakt over financiering van de sanering van de laatste 11 sterk vervuilde gasfabriekterreinen. Hierbij is de financiering van de eerste 7 terreinen nu geregeld. De saneringkosten hiervan bedragen 16 miljoen euro. De totale kosten voor alle 11 terreinen worden geraamd op circa 50 miljoen euro.

De gasfabriekterreinen dateren uit de tijd dat veel gemeenten nog eigen stadsgas opwekten. Hierdoor is de bodem de vorige eeuw op veel plaatsen ernstig vervuild door o.a. cyanides, zware metalen, olie- en teerachtige stoffen (paks) en benzeen.

De provincie en betrokken gemeenten gaan de sanering van 11 gasfabriekterreinen de komende jaren stapsgewijs uitvoeren. Buiten Purmerend start nog dit jaar de aanbesteding voor de sanering van 6 terreinen, respectievelijk in Alkmaar (Paardenmarkt), Haarlem (GEB-terrein en Delistraat), Heemstede (Van den Eijndekade) en Zaanstad (Wormerveer en Krommenie). Deze saneringen zijn naar verwachting uiterlijk 2005 afgerond.

De sanering van de overige 4 terreinen start vanaf 2005. Het betreft Alkmaar (Helderseweg), Bussum (Slochterenlaan), Hilversum (Kleine Drift) en Zaanstad (Zaandam).

Inlichtingen: Leo Venus, tel. (023) 514 33 71. Krijn van Rijn 4-2-2003 15:00:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie