Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Eerste gewapende optreden Nederlandse F-16's Afghanistan

Datum nieuwsfeit: 04-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten

---

Ministerie van Defensie---

foto: F-16 boven Afghanistan (Koninklijke Luchtmacht)

Eerste gewapende optreden Nederlandse F-16's Afghanistan

04-02-2003

Vanmorgen (4 februari) zijn F-16s van het Europese detachement in actie gekomen in Afghanistan. F-16 jachtvliegtuigen van het zogenoemde EPAF-detachement (European Participating Air Forces) werden door het coördinatiecentrum naar de opgegeven locatie in het zuiden van Afghanistan gedirigeerd. Bij de actie zijn door twee Nederlandse F-16s een aantal lasergeleide bommen (GBU-12) afgeworpen op een doelwit. De actie, is een voortzetting van de acties die vorige week plaatsvonden. De F-16s werden tijdens de missie bijgetankt door een Nederlands KDC-10 tankvliegtuig.

De toestellen zijn afkomstig van de vliegbasis Leeuwarden en maken deel uit van het 440 militairen sterke Europese detachement van Nederlandse, Noorse en Deense dat sinds 1 oktober 2002 met 18 F-16s vanaf de vliegbasis Manas in Kirgizië deelneemt aan de operatie "Enduring Freedom". Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de internationale strijd tegen het terrorisme door luchtsteun te leveren aan de in Afghanistan opererende grondtroepen.

De operationele F-16 vluchten vanaf Ganci Air Base, zoals de vliegbasis bij Manas in Kirgizië heet, duren gemiddeld zo'n zeven uur. Tijdens deze missies, waarvan er in totaal al zo'n 450 zijn gevlogen door de Nederlandse, Noorse en Deense F-16's, worden de toestellen verschillende keren in de lucht bijgetankt. De F-16's zijn tijdens hun patrouillevluchten boven Afghanistan al verschillende keren met succes te hulp geroepen om luchtsteun te verlenen aan coalitie-eenheden op de grond (foto's: Hennie Keeris & Koninklijke Luchtmacht) foto: F-16's gereed voor actie (Hennie Keeris)

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
* Factsheet lasergeleide bommen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie