Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Onderzoek positie homoseksuelen WO II

Datum nieuwsfeit: 04-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten

Vandaag is door een adviescommissie een rapport uitgebracht over mogelijkheden van onderzoek naar de vervolging van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog.

De Commissie Rechtsherstel Homoseksuelen Tweede Wereldoorlog heeft vandaag haar advies uitgebracht over de besteding van ongeveer 1,6 miljoen euro aan onderzoek naar de positie van homoseksuelen tijdens WO II. Dit bedrag is eerder door het vorige kabinet beschikbaar gesteld voor nadere geschiedschrijving over homoseksualiteit in Nederland tijdens en na de wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn homoseksuelen vervolgd en gevangen gezet wegens overtredingen van Verordening 81/40 en het strafrechtsartikel 248bis. Tot nu toe is er geen onderzoek verricht naar mogelijke gevolgen van homovervolgingen in Nederland in de oorlogsjaren. Het nieuwe onderzoek zou in die leemte voorzien. De Commissie adviseert eveneens om de rol van homoseksuelen in het Nederlandse verzet te laten onderzoeken.

Met het beschikbare gedrag zou ook de door de nazis grotendeels vernietigde bibliotheek van J.A. Schorer gerestaureerd kunnen worden. Schorer was tussen 1911 en 1940 voorzitter van het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee, welke met wetenschappelijke publicaties vervolging en sociale uitsluiting van homoseksuelen probeerde te beëindigen.

Staatssecretaris Ross heeft het rapport vandaag ontvangen en zal later de Tweede Kamer inlichten over haar standpunten rond de adviezen die de commissie formuleert.

Rapport rechtsherstel homoseksuelen Tweede Wereldoorlog Kamerstuk, 4-2-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19101 http://www.aric.nl/nieuws/hom...uelenrapport.html . Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19101 .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie